Tovább nőtt a dél-koreai hétvégi tragédia áldozatainak száma, újabb sérültek hunytak el a kórházban, már 156-an vesztették életüket. Mint ismert: szombat éjjel Szöulban több mint százezren gyűltek össze bulizni a város Itaewon negyedében. A tragédia egy kis mellékutcában történt, ahol a bárok és éttermek előtt rendkívüli módon összezsúfolódott a tömeg, majd elterjedt a hír, hogy egy híresség is a helyszínen van, erre sokan lökdösődni kezdtek, agyontaposva és halálra nyomva rengeteg embert. A dél-koreai rendőrség kedden elismerte, hogy nem volt megfelelő a fellépésük, és nem tettek meg mindent, hogy megelőzzék a tragédiát; vállalják a felelősséget. 

Crowd surge accident at Itaewon in Seoul, South Korea
Gyászolók a helyszínen. Fotó: Jomiuri Sinbun via AFP

A partinak nem volt egységes szervezője, azaz a hatóságoktól senki sem kért előre segítséget a tömeg kezeléséhez, így nem is tudtak időben elég rendőrt a helyszínre küldeni. Azt is sokan felróják a rendőrségnek, hogy nem mérték fel előre a tömeget, márpedig a közösségi médiában előre látszott, hogy óriási rendezvény lesz, rengetegen érdeklődtek a Covid utáni első teljesen szabad buli iránt. 

Itaewon crowd crush in South Korea
Az áldozatok személyes tárgyait egy helyi gimnáziumban mutatták meg a hozzátartozóknak. Fotó: Jomiuri Sinbun via AFP

Nemzetközi beszámolók szerint a szöuli ravatalozók megteltek a gyászolókkal. Dél-Korea rendőrfőnöke, Jun Hí Kün, aki maga is elismerte saját felelősségét, hozzátette: a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz, hogy a továbbiakban megakadályozza az ehhez hasonló tragédiákat. 

Nyomoz a rendőrség. Fotó: MTI / EPA / Yonhap

A rendőrfőnök szerint az előzetes vizsgálatok rámutattak, hogy az ünnepeknek helyt népszerű Itaewon negyedből 

több sürgős segélyhívás is érkezett, amely tömegbalesetre utaló jelekre figyelmeztetett, a rendőrök azonban nem megfelelő módon kezelték a beérkező hívásokat.

Nincs magyar érintettje a tragédiába fulladó szöuli halloweenpartinak

A nagykövetség tájékoztatása szerint nincs magyar állampolgár sem az áldozatok, sem a sérültek között.

 

Fotó: Ri Dzsin Man

Han Duk Szu, Dél-Korea miniszterelnöke keddi sajtótájékoztatóján ugyancsak arról beszélt, hogy „a tömegrendezvényekre vonatkozó intézményes segítségnyújtási intézkedések hiánya is hozzájárult a tragédiához”. A szombati volt Dél-Korea legsúlyosabb tragédiája a 2014-es kompkatasztrófa óta, akkor több mint 300 ember vesztette életét.