A 2022-es év bővelkedett a látványos égi jelenségekben, és a bolygó különböző részein több holdfogyatkozást is láthattak az érdeklődők – ha hajlandók voltak utazni emiatt. Az év utolsó holdfogyatkozására november 8-án kerül sor – számolt be a Space.com oldal.

Salgótarján, 2022. május 16.
Holdfogyatkozás a salgói vár felett Salgótarján közeléből fotózva 2022. május 16-án hajnalban.
Fotó: Komka Péter / MTI

Holdfogyatkozás csak teliholdkor következhet be, azonban a teliholdak igen kis százaléka jár együtt vele. Ehhez az kell, hogy a Nap, a Föld és a Hold olyan módon álljanak együtt, hogy bolygónk teljes egészében leárnyékolja kísérő égitestét – részletezte a NASA oldala.

A teljes holdfogyatkozásról akkor beszélhetünk, ha a Hold teljes egészében a Föld árnyékának legsötétebb részébe, az úgynevezett umbrába esik. Amikor az umbrán belül van, vöröses árnyalatúvá válik, és nem tudja visszaverni a Napról érkező fényt, emiatt nem látható az éjszakai égbolton.

Rossz hír, hogy ha látni szeretnénk a keddi égi jelenséget, akkor nem elég kiállnunk az erkélyre, hiszen Magyarországról szinte teljesen észrevehetetlen lesz. A National Geographic összegyűjtötte, hova érdemes utazni, ha látni szeretnénk:

Új-Zéland, Alaszka, Kamcsatka, Japán vagy Hawaii területén élvezhető leginkább a fogyatkozás, Európához legközelebb Svalbard (Spitzbergák) területéről látható az esemény.

Azoknak, akiknek nincs lehetőségük utazni, szintén érdemes az égre tekinteniük este, ugyanis ha nem lesz felhő, akkor egy átlagos teliholdat figyelhetnek meg. A holdkelte ideje keleti határaink közelében 16:03, Budapesten 16:14, nyugaton pedig 16:25 lesz.

Jó hír a fotózás szerelmeseinek, hogy ez még a napnyugta előtt pár perccel várható, így akár egy nagy panorámaképen is fotózható a két égitest, megfelelő kilátású helyszínről.

Ha lemaradunk az idei eseményről, akkor legközelebb 2025. március 14-én láthatunk hasonlót.

Olyan holdfogyatkozásra, amelyhez utaznunk sem kell, 2025. szeptember 7-ig kell csak várnunk.