Az átverési kísérletek leggyakrabban e-mailben vagy a közösségi média felületein történnek, de egyre elterjedtebb trend, hogy a bűnözők online videójátékokhoz kapcsolódó csalásokkal is próbálkoznak.

Poland v Saudi Arabia: Group C - FIFA World Cup Qatar 2022
Fotó: Robbie Jay Barratt - AMA / Getty Images

A csalók egyik legújabb módszere, hogy nagy értékű nyereményre, belépőjegyre, szálláscsomagra hivatkozva küldik el üzeneteiket, és személyes adatok megadására, illetve egy kisebb összeg átutalására kérik a leendő áldozatokat. Egy másik „eljárás”, amikor az arculati elemeiben az eredetihez szinte a megtévesztésig hasonlító weboldalakat a közösségi médián keresztül feladott hirdetésekben népszerűsítik, azt állítva, hogy az adott oldalon – hasznos információk mellett – a világbajnokságra szóló jegyeket és egyéb szolgáltatásokat is lehet igényelni, vásárolni – írta közleményében az SZTFH.

Szintén új csalási módszerként említik, hogy a kiberbűnözők hamis oldalakon videójátékokhoz köthető labdarúgókártyák és érmék megvásárlására ösztönzik a felhasználókat, illetve a játékok fejlesztőinek, adminjainak adják ki magukat, és az ő nevükben lépnek kapcsolatba a felhasználókkal, hogy minél több személyes adatot és pénzt szerezzenek tőlük.

Az SZTFH a következő napokban online kampányt indít „Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek!” címmel. 

A tájékoztató anyagokkal az a célunk, hogy a sporteseménnyel összefüggésben felmerülő csalási trendekre felhívjuk a lakosság figyelmét, és hasznos ötletekkel segítsük a kibertérből érkező támadások elleni állampolgári védekezést 

– idézte a közlemény a hatóság elnökét, Biró Marcellt.