Az Amazonas térsége 80 százalékának megóvását szorgalmazta a mintegy 3,5 millió dél-amerikai őslakost képviselő venezuelai José Gregorio Díaz Mirabal Glasgow-ban az ENSZ klímakonferenciájának (COP26) megnyitója előtt.

Azért jöttünk el a klímakonferenciára, hogy ratifikálják a javaslatunkat, és így Amazónia 80 százaléka életben maradhasson

mondta Díaz Mirabal szombaton a skóciai nagyvárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Díaz Mirabal szerint fenn kell tartani Amazóniának az Amazonas-medence kilenc országának 511 őslakos népe által garantált egyensúlyát. 

Díaz Mirabal szerint olyan gazdaságot kell teremteni, amely az élet minden formáját hasznosítja, támogatja az őslakos népeket és megőrzi az erdőt.

Fotó: Paul ELLIS / AFP

Az amazonasi őserdő 8,4 millió négyzetkilométeres és a világ édesvízkészletének 20 százaléka található benne.

A Meteorológiai Világszervezet minapi jelentése szerint az olyan ökoszisztémák, köztük az Amazonas esőerdői, melyek eddig szén-dioxidot nyeltek el, 

a szén-dioxid-kibocsátás forrásává váltak az erdőégetések és erdőirtás miatt, amely jelentősen csökkentette területüket is.

A vasárnap kezdődő és november 12-ig tartó glasgow-i klímakonferencián hétfőn és kedden a világ több mint 120 állam- és kormányfője vesz részt. A tanácskozás célja, hogy a résztvevők elkötelezzék magukat amellett, hogy a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti értékhez képest ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.

Szerdán szintén a BBC-nek nyilatkozott a glasgow-i klímacsúcson is felszólaló Sir David Attenborough, aki azonnali cselekvést sürgetett a klímaváltozás káros következményeinek mérsékléséért. 

Ferenc pápa is üzent a glasgow-i klímacsúcs résztvevőinek

Hatékony intézkedéseket kért a jövő héten kezdődő nagy-britanniai klímacsúcs résztvevőitől pénteken elhangzott üzenetében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő szerint az éghajlatváltozás okozta válság ellen radikális döntésekre is szükség lehet.