Közélet

NATO-főtitkár: miután Putyin kudarcot vall Ukrajnában, még brutálisabb lesz

Stoltenberg szerint a NATO továbbra is Ukrajna mellett áll és nem fognak meghátrálni.

Mindannyian nagy árat fizetünk Oroszország ukrajnai háborúja miatt, de míg mi pénzben, addig az ukránok a vérükkel fizetnek érte – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, a szövetség külügyminisztereinek jövő heti bukaresti tanácskozását megelőző pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján. Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök kudarcot vall Ukrajnában, még brutálisabb lépéseket tesz, szándékosan az ukrán városokat és a létfontosságú infrastruktúrák támadja rakétákkal, megfosztva a lakosságot a fűtéstől, világítástól és az élelemtől – tette hozzá a főtitkár.

MADRID, SPAIN - NOVEMBER 21: North Atlantic Treaty Organization (NATO) Secretary General Jens Stoltenberg speaks during the plenary session of the third day of the 68th Annual Session of the Parliamentary Assembly in the Auditorium Ground Floor Room at the Hotel Melia Castilla, Nov. 21, 2022, in Madrid, Spain. The NATO Parliamentary Assembly is holding its 68th Annual Session. This is a meeting in which 269 parliamentarians from the 30 member countries and a hundred members from 15 partner countries evaluate the implementation of the Assembly's recommendations in the decisions taken last June at the NATO Summit. All this in relation to the new Strategic Concept that came out of the Madrid meeting, support for Ukraine and the response to the threat from Russia. The Cortes Generales are the hosts of this 68th session, being a unique and specialized forum to discuss and report on common security and other issues in the field of the Atlantic Alliance. The event coincides with the fortieth anniversary of Spain's membership in the North Atlantic Treaty Organization.
Fotó: Alberto Ortega / Europa Press via Getty Images

Európa és a világ többi része számára is nehéz idők járnak, különösen, mert jelentősen megnőttek az élelmiszer- és energiaárak, de ha hagyjuk, hogy Putyin elnök győzzön, akkor mindannyian sokkal nagyobb árat fogunk fizetni hosszú éveken keresztül 

– hangsúlyozta.

Stoltenberg szerint a szövetségesek érdeke, hogy támogassák Ukrajnát, „mert ha Putyin és más tekintélyelvű vezetők azt tapasztaljak, hogy az erőszak kifizetődő, akkor újra ahhoz fognak folyamodni céljaik elérése érdekében”, és ez még sebezhetőbbé teszi az egész világot. Mint mondta, a szövetségnek segítenie kell Ukrajna jogos önvédelmét, mert „nem lesz tartós béke, ha az agresszor Oroszország nyeri meg a háborút, az elnyomás és az autokrácia győzedelmeskedik majd a szabadság és a demokrácia felett”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb háború béketárgyalássokkal ér véget, „de hogy mi történik a tárgyalóasztalnál, az attól függ, hogy mi történt a csatatéren”. Ezért a békés megoldás esélyeit leginkább úgy növelhetjük, ha támogatjuk Ukrajnát. 

A NATO tehát továbbra is Ukrajna mellett fog állni, ameddig csak szükséges. Nem fogunk meghátrálni! 

– szögezte le. 

A főtitkár arra számít, hogy a bukaresti találkozón a külügyminiszterek megállapodnak Ukrajna további támogatásáról. A NATO példátlan segítséget nyújtott eddig az országnak, egyebek között üzemanyagot, orvosi ellátmányt, téli felszereléseket és drónelhárító rakétákat szállított Ukrajnának. 

Megemlítette, hogy a tanácskozáson egyeztetnek a bosnyák, a georgiai, valamint a moldovai külügyminiszterrel is.  

„Ezek a partnerországok is az orosz nyomással néznek szembe, ezért találkozónkon további lépéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy segítsük őket függetlenségük megvédésében, és megerősítsük önvédelmi képességüket” – fűzte hozzá. Szót ejtett arról, hogy a külügyminiszterek Kína hatalmi törekvéseivel is foglalkozni fognak. Hangsúlyozta: Kína nem ellenfél, de egyre intenzívebben modernizálja haderejét, és szinte mindenhol növeli jelenlétét, továbbá arra törekszik, hogy ellenőrzése alá vonja a NATO-szövetségesek kulcsfontosságú infrastruktúráját.

Az ukrajnai háború megmutatta, hogy veszélyesen függünk az orosz gáztól. Fel kell mérnünk tehát, hogy mennyire függünk más tekintélyelvű rezsimektől is, nem utolsósorban Kínától – emelte ki. Végezetül kijelentette: itt az ideje lezárni Finnország és Svédország NATO-csatlakozási folyamatát, „a szövetség tagjaként ezek az országok és az euroatlanti térség biztonságosabbá, a NATO pedig erősebbé válik”. Ezzel kapcsolatban egyébként korábban Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: Magyarország jövő év elején fogadja el a svéd és finn csatlakozást. 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek