Egyre feszültebb a helyzet a hatóság és a tüntetők között Irán kurdok lakta térségeiben iráni ellenzéki szervezetek szerint, amelyek vasárnap áramkimaradásokról és lövöldözésekről is beszámoltak. A norvégiai székhelyű Hengav emberi jogi szervezet úgy tudja, hogy fegyveres csapatokat küldtek a Nyugat-Azerbajdzsán nevű tartomány Mahabád nevű városába, ahonnan a szervezet Twitteren közzétett bejelentése szerint a város lakónegyedeiben lövéseket is lehetett hallani.

Fotó: AFP

A szervezet azt közölte, hogy szombaton a hatóságok tüzet nyitottak a tiltakozókra a Kurdisztán tartományban lévő Divandarreh településnél, és legalább három civilt megöltek. Robbanásokról érkezett hír Nyugat-Azerbajdzsán székhelyéről, Bukanból és a Kurdisztánban lévő Szagezből is – tették hozzá. Mahmúd Amíri Mokaddam, az ugyancsak norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) vezetője szombat este azt közölte, Mahabádban kikapcsolták az áramszolgáltatást és lövésekről is tudni. 

Lehet, hogy megöltek vagy megsebesítettek tüntetőket

 – tette hozzá.

Iránban szeptember 16. óta tart országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben halt meg. A hatóságok zavargásokról beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé. Az IHR szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

Tüzet nyitottak a Mahsza Amani sírjánál gyászolókra

A 22 éves nő az iszlám erkölcsrendészet fogságában vesztette életét, halála országszerte tüntetéseket váltott ki.

Bár a tiltakozások országos méretűvé váltak, a megmozdulások központjai a kurdok lakta területek. Az első tüntetéseket is Szagezből, Amini szülővárosából jelentették. A 83 milliós Iránban mintegy 10 millió kurd él.