Vasárnap az iráni igazságszolgáltatás bejelentette, hogy beidézte Hengameh Ghaziani szinésznőt, valamint hét másik filmipari, politika és sport személyiséget, mert állítólag „provokatív” tartalmat tettek közzé a tiltakozó mozgalom támogatására, ahogy az ügynökség tájékoztatta az igazságügyi hatóságot.

Fotó: AFP

E személyiségek között van a Persepolis FC labdarúgóklub edzője, Yahya Golmohammadi, valamint Mahmoud Sadeghi és Parvaneh Salahshouri korábbi reformpárti parlamenti képviselők. Yahya Golmohammadi a múlt héten erősen bírálta a válogatott játékosait, amiért „nem viszik a hatóságok fülébe az elnyomott emberek hangját”, miután az iráni válogatott Ebrahim Raisi elnökkel találkozott.

Az iráni biztonsági szolgálatok vasárnap azután vette őrízetbe Hengameh Ghaziani iráni színésznőt, miután nyilvánosan levette iszlám fátylát a Mahsza Amini halála után indított tiltakozó mozgalom támogatására készült videón. A Színésznő Instagram-fiókjára tett közzé egy videót, amelyen levette a fátylat. „Talán ez lesz az utolsó üzenetem” – írta. „Mostantól bármi is történik velem, tudd, hogy mint mindig, az utolsó leheletemig az iráni néppel vagyok” – tette hozzá.

Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben halt meg. A hatóságok zavargásokról beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé. Az IHR szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

Nem csitul a helyzet Iránban, csapatokat küldtek a kurdok ellen

Szombaton a hatóságok tüzet nyitottak a tiltakozókra a Kurdisztán tartományban lévő Divandarreh településnél, és legalább három civilt megöltek. A norvégiai székhelyű Hengav emberi jogi szervezet úgy tudja, hogy fegyveres csapatokat küldtek a Nyugat-Azerbajdzsán nevű tartomány Mahabád nevű városába, ahonnan a szervezet Twitteren közzétett bejelentése szerint a város lakónegyedeiben lövéseket is lehetett hallani.