Közélet

Putyinnak az atomnál is veszélyesebb fegyvere lehet

Az EMP-fegyverek bevetése átalakítaná a hadviselést, és nem csak Ukrajnában, hiszen a képességgel mások is rendelkeznek.

Mindeddig az eszkalációról szóló orosz fenyegetéseken főként az atomfegyvert értették, ám az amerikai különleges alakulatok veteránja, Roger Pardo-Maurer felvetette, hogy a fenyegetés akár az elektromágneses impulzuson (EMP) alapuló fegyverek bevetését is jelentheti. Az ezen fegyverek által létrehozott lökéshullám az olyan elektronikai eszközök körében okoz rövidzárlatot, mint a számítógépek, a generátorok, a műholdak, a rádiók, a radarok vagy akár a közlekedési lámpák. 

Fotó: Handout / Orosz Védelmi Minisztérium / AFP

Egy ilyen fegyver bevetése egy csapásra tönkreteheti az ukrán katonai és polgári infrastruktúrát, világítás, fűtés, kommunikáció és közlekedés nélkül hagyva az országot.

A Financial Timesban megjelent írás szerint ráadásul az orosz köztévében gyakran esik szó az EMP-támadásokról, egy orosz ezredes például térképek és grafikonok segítségével magyarázta el, hogyan működne egy ilyen csapás a Balti-tenger felett. Ebből a szerző arra következtet, hogy 

Putyin és tábornokai egyre inkább egy ilyen fegyver bevetésén gondolkodhatnak. 

Egy taktikai atomfegyver ugyanis keveset ér az ország visszafoglalásán munkálkodó, mobil, szétszórt, a partizánháborút a hagyományos hadviseléssel ötvöző ukrán erőkkel szemben, viszont egy EMP-támadás hatásai pusztítók lehetnek. Már egy viszonylag kicsi nukleáris EMP-töltet nagy magasságban felrobbantva több ezer négyzetkilométeren teheti tönkre az elektromos eszközöket, még ha egyetlen ember sem halna meg, és az épületek is sértetlenek maradnának.

Mivel szinte minden, Ukrajna számára küldött NATO-eszköz elektromos valamilyen mértékben – a rádióktól a drónokig –, ez brutális hatással járna, mert a terület fölött található műholdak 90 százalékát is elpusztítaná az utóhatások idején. Ugyanakkor ez az orosz csapatok kommunikációját sem kímélné a területen.

Noha az amerikaiak és szövetségeseik számára nem újdonság az EMP és annak veszélyei, sőt, a legtöbb katonai felszerelés kapott bizonyos mértékű védelmet is ezekkel szemben, 

egy EMP-csapás új helyzetet teremtene a hadszíntéren, megszüntetné a nyugati információs rendszerek felsőbbrendűségét.

Hátraarcban az oroszok, akár a Krímig is visszanyomhatják őket az ukránok

A brit hírszerzés információi szerint az orosz hadsereg 60 kilométerre a jelenlegi fronttól, a Krím félsziget határánál kezdte beásni magát, azaz még erőteljesebb ukrán előrenyomulás várható.

Egy esetleges támadás a térségben található gátakat is tönkreteheti, eldugulhatnak az autópályák és a hidak a működésképtelenné váló autóktól, a polgári lakosság étel és fűtés nélkül maradhat. Az ukrán offenzívának meg kellene állnia, amíg a sérült arzenált sikerül pótolni, miközben Putyin megerősítheti és feltöltheti csapatait, és egy tavaszi hadművelet keretében megszerezheti a néptelenné váló területek feletti uralmat is.

Ami még inkább okot adhat az aggodalomra, az pedig az, hogy hatalmas a különbség az ezen rendszerek orosz és NATO-felfogása között, így 

az EMP az oroszoknál az információs, kiber- és elektronikus hadviseléshez tartozik, nem a nukleáris erőkhöz. 

Ez alacsonyabbra teheti a lécet a fegyver alkalmazása terén, fokozva a sikertelen tábornokok körében egy ilyen fegyver bevetésének vonzerejét.

Azonban egy ilyen fegyver bevetésének a pontos hatásai kiszámíthatatlanok, ezért az egykori katona szerint világossá kell tenni, hogy a légkörre, környezetre, műholdakra és a lakosságra gyakorolt hatások miatt a szövetség akár a ötös cikkelyét kimerítő esetnek tekintené a fegyver bevetését, valamint a szövetség az atomfegyver bevetésének tartaná, és ahhoz hasonlóan válaszolna.

Az EMP bevetésére mindezek mellett fel kell készülni, nemcsak Ukrajnának, hanem a NATO-csapatoknak is a világ minden táján, hiszen ilyen képességekkel a többi között Kína és Észak-Korea is rendelkezik.

 

EMP modern háború orosz hadsereg Putyin atomfegyver
Kapcsolódó cikkek