Közélet

Az Egyesült Államok szerint az orosz katonai vezetők atomfegyverek bevetéséről tárgyaltak

Az USA két tisztségviselője arról számol be a CBS Newsnak, hogy az orosz katonai vezetés mérlegelte az atomfegyverek bevetését. Ezzel kapcsolatban a Fehér Ház kijelentette, hogy semmi jelét nem látja annak, hogy Oroszország mozgósítaná a nukleáris haderejét. Hozzátették, hogy minél tovább tar a háború, annál nagyobb a veszélye egy atombomba alkalmazásának.

Magas rangú orosz katonai vezetők a múlt hónapban megvitathatták, hogyan és miként vethetnének be atomfegyvert Ukrajnában – nyilatkozta két amerikai tisztségviselő a CBS Newsnak. Az információik szerint Vlagyimir Putyin nem vett részt a tárgyalásokon – erről már a BBC-nek nyilatkoztak.

The White House Building In Washington, D.C.
Fotó: NurPhoto via AFP

A Fehér Ház közölte, hogy az utóbbi néhány hónapban egyre jobban aggódik az atomfegyverek bevetése miatt. Ennek ellenére Washington hangsúlyozta, hogy 

az Egyesült Államok egyelőre nem talált arra utaló jelet, hogy folyamatban lenne egy orosz nukleáris csapás előkészítése. 

Ez egybehangzik más nyugati országok jelentéseivel.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy szándékosan fújja fel a témát. Ezzel együtt azt is elismerte, hogy sor került egy magas szintű orosz katona egyeztetésre október közepén.

A nukleáris félelmek szeptember végére csúcsosodtak ki, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök fokozta a nukleáris és Nyugat-ellenes retorikáját, és arról beszélt, hogy Oroszországnak minden rendelkezésre álló eszközt be kell vetnie az annektált ukrán területek védelmében. 

Ez nem blöff

– mondta ekkor Putyin.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby sajtóértesülésekre reagálva azt mondta, hogy egyre jobban aggódnak amiatt, hogy Oroszország végül tényleg beveti az atomot. Szerintük ez a veszély azzal együtt növekszik, hogy Oroszország veszít az erejéből a fronton.

A nukleáris retorikát legutóbb az erősítette, amikor Moszkva piszkos bomba készítésével vádolta meg Ukrajnát. A piszkos bomba olyan hagyományos robbanószer, amely a detonációkor radioaktív hulladékot szór szét. Általában atomerőművek kiégett fűtőanyagát használják fel hozzá. Kijev és nyugati szövetségesei szerint 

Moszkva csak azért hozakodott elő a piszkosbomba-elmélettel, hogy ezzel előre igazolhassa, ha végül atomfegyvert vetne be a háborúban.

A piszkosbomba-elmélet alátámasztására az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu felvette a kapcsolatot az Egyesült Államok, Franciaország és Törökország védelmi minisztereivel, hogy felhívja a figyelmet az ukránok törekvéseire a piszkos bombával. Állításait fényképes bizonyítékokkal támasztotta alá, azonban a felvételekről kiderült, hogy hamisítványok. 

A szlovén kormány jelezte, hogy Oroszország 2010-ből származó képeket csatolt néhány füstérzékelőről. A fotók a Radioaktív Hulladékkezelési Ügynökségtől származnak.

Bár Moszkva hangoztatja, hogy nem áll szándékában taktikai atomfegyverek bevetése, a múlt héten mégis végrehajtottak egy nukleáris gyakorlatot. A gyakorlat forgatókönyve szerint Oroszország stratégiai atomfegyverrel válaszolt egy ellenséges atomcsapásra. Ezzel kapcsolatban Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy az orosz doktrína szerint Oroszország csak védelmi célra vethet be atomfegyvert. A korábbi orosz elnök, Dmitrij Medvegyev is megszólalt, és a nukleáris doktrína egy másik értelmezéséről beszélt. Szerinte 

a doktrína az orosz államot fenyegető egzisztenciális fenyegetés esetén is ehetőséget ad a nukleáris csapásra. 

Ehhez azt is hozzátette, hogy a Kijev célja az elcsatolt területek visszafoglalására pontosan ilyen egzisztenciális fenyegetésnek minősül.

Medvegyev szavait megerősíteni látszik az orosz külügyminisztérium szerdai közleménye, amelyben arról írtak, hogy Moszkva jogosult atomfegyvert bevetni, ha az államot akár hagyományos fegyverekkel is, de veszélyeztetik.

 

atom fegyverek Egyesült Államok háború
Kapcsolódó cikkek