Közélet

Szijjártó: rövid időn belül újraindulhat a szállítás a Barátság kőolajvezetéken

Telefonon egyeztetett Szijjártó Péter a lengyel külügyminiszterrel a Lengyelországot ért rakétabecsapódásokat követően. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter szerint egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni a rakétabecsapódásokkal kapcsolatban. 

SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: KKM / Borsos Mátyás

Szijjártó beszámolt arról, hogy Zbigniew Rau elmondta: 

a varsói külügyminisztériumba behívatták Oroszország varsói nagykövetét, és írásos jegyzéket adtak át neki, amelyben magyarázatot követelnek a keddi eseményekre. 

Lengyelország kezdeményezte a NATO-alapszerződés 4. cikke szerinti eljárást, amely szerint ha bármely tagállam veszélyeztetve érzi saját területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát, arról konzultációt kezdeményezhet a többi tagállammal. 

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy 

az Ukrajnát ért orosz rakétatámadás miatt az ukrán energia-infrastruktúra jelentős része is megsérült, kedd este óta átmenetileg szünetel a Barátság kőolajvezetéken az olajszállítás. 

A miniszter közölte, hogy valószínűleg rövid időn belül újraindulhat a szállítás a vezetéken. Kiemelte: Magyarország több hónapnyi készlettel rendelkezik, ezért nincs veszélyben az energiaellátása. 

 

 

lengyelországi rakétabecsapódás Szijjártó Péter orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek