Ismét elkezdődött a visszaszámlálás a NASA Artemis nevet viselő holdrakétájának indítása előtt, ám a mérnököknek még meg kell oldaniuk a hurrikánkárokat szenvedett szigeteléssel kapcsolatos kérdéseket.

Artemis I Prelaunch
Fotó: Joel Kowsky / AFP

A hidrogénszivárgás és más hibák, majd a Nicole hurrikán miatt elhalasztott indítást követően a NASA vasárnap ismét úgy döntött, hogy megkezdik a visszaszámlálást, melynek végén helyi idő szerint szerdán, hajnali 1:04-kor (magyar idő szerint 7:04-kor) indulhat célja felé a fedélzetén ember nélkül szárnyaló rakéta.

A hurrikán hatására a rakéta tetején, az Orion kapszula és a rakéta közötti rést betöltő RTV nevű anyag egy része levált. 

Ezt az anyagot a kapszula és a rakéta közötti apró mélyedés betömésére használják, hogy minimalizálja a hőmérséklet légellenállás okozta emelkedését. A ritkább légtérbe érve le is dobja a rakéta ezt az anyagot.

A rakéta javításához nem állnak rendelkezésre a szükséges eszközök a helyszínen, így kérdéses, hogy mennyire tartható az újabb indulási dátum. A CBS összefoglalója szerint az eset 2002 októberének vitáját idézi, amikor egy habtörmelék okozta hibát követően folytatódtak az űrsikló felszállásai, ami aztán a Columbia űrsikló 2003-as tragédiájához vezetett.

A küldetés parancsnoka, Mike Srafin szerint azonban a legénység nélkül útnak induló, úgynevezett SLS rakéta tesztrepülése különbözik az űrsikló útjától. A rakéta magasabb, és bár a kritikus komponensek ugyanúgy megsérülhetnek, ezért az elemzés is hasonló, azonban a kritikus alkatrészek alapvetően máshol találhatók.

Pár ellenőrzést azért még el kell végezni az indulás előtt, és szükség van a rakéta feltöltésére üzemanyaggal. Az időjárás-előrejelzés 90 százalékban kedvező időt jósol a start idejére, így a tömítés apróbb problémái ellenére továbbra is a szerdai felszállásban gondolkozik az amerikai űrhivatal.