Javában zajlik a félidős választás az Egyesült Államokban, ahol egyelőre megjósolhatatlan, milyen eredmény születik. Magyar idő szerint szerda hajnal előtt nem is várható még csak becslés sem, végleges eredmény pedig még napokig nem lesz tudható. Mindenesetre a szavazás már minden államban megkezdődött. Ebből pedig lettek is problémák.

Fotó: AFP

A Pennsylvania állambeli Philadelphiában például egy utolsó pillanatos változtatás miatt óriási tömegjelenetekre lehet számítani, miután a helyi képviselők kedd reggel elfogadtak egy szabálymódosítást, amely azt hivatott kiszűrni, hogy aki már leadta postán a szavazatát, ne jelenhessen meg személyesen is voksolni. Emiatt viszont egyenként kell kiszűrni mindenkit, ami borzasztó időigényes, így hosszú sorok alakultak ki a fülkéknél. 

Pennsylvania állam egyébként az egyik fő csatatere a két nagy pártnak, így itt a mozgósítás is jóval intenzívebb, mint az ország többi részén.  

USA-választás 2022: fájna a dollárnak Bidenék bukása, de jól járnának a részvények, a kötvények és a forint

A forintot akár erős lökés is segítheti.

Floridában pedig abból lett ügy, hogy az állam kormányzója, Ron DeSantis egy helyi törvényre hivatkozva kitiltotta a szövetségi választási megfigyelőket, akiket Joe Biden amerikai elnök kormányzata készült kiküldeni összesen 24 államba. DeSantis szerint ugyanakkor a szövetségieknek semmi joguk belépni a floridai szavazóhelyiségekbe, helyettük a helyi megfigyelők ellenőrizhetik csak a választások menetét. 

USA-választás 2022: a gazdaság és az dönthet

A választók gazdasági kérdésekben a republikánusokban bíznak jobban.

Az ország többi részén viszonylag problémamentesen kezdődött a voksolás, néhány kisebb, ilyenkor szokásos incidenstől eltekintve. Texasban például több szavazóhelyiségben is leálltak váratlanul a szavazógépek, de Arizona államból is jelentettek olyat, hogy nem működtek az érintőképernyők. Louisiana államban pedig bombafenyegetés ért egy szavazóhelyiséget, amelyet át kellett vizsgálni, de a hatóságok nem találtak robbanószert. A szavazófülkéket azonban áttették egy másik épületbe, biztonsági okokból.