Egy török vállalat, a Karpowership tárgyalásokat folytat az odesszai hatóságokkal, hogy „erőműhajókat” küldjön az egymilliós kikötőváros közelébe, amivel áramot szolgáltatnának Ukrajnának.

Fotó: Ozan Kose / AFP

Tárgyalunk az odesszai vezetőkkel és az Ukrenergo áramszolgáltatóval, hogy három, összesen 300 megawatt teljesítményű úszó erőművet irányítsunk a város közelébe

– mondta Zeynep Harezi, a vállalat kereskedelmi műveletekért felelős igazgatósági tagja a Nikkei Asia portálnak. Szerinte a hajókat üzembe helyezték és készen állnak, így akár három héten belül megkezdhetik az energia termelését, a tárgyalások gyorsaságától függően.

Harezi, közölte, hogy a műszaki és kereskedelmi kérdések tisztázása mellett biztonsági garanciára is szükség van, így szükség lehet az ENSZ segítségére is. Oroszországról nem beszélt, de Moszkva jóváhagyása is szükséges lehet a művelethez.

Szerinte a három úszó erőmű 300 megawatt teljesítménye körülbelül 1 millió ukrán háztartást láthatna el árammal.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az orosz erők iráni kamikaze drónokkal, cirkálórakétákkal és tüzérséggel szakadatlanul támadják az ukrán energetikai infrastruktúrát, így rengeteg ember marad áram és más szolgáltatások nélkül. Törökország a háború eleje óta próbál közvetíteni a hadviselő felek között: NATO-tagként nem hozott szankciókat Oroszországgal szemben, sőt aktívan kereskedik Moszkvával, miközben drónokat szállít Ukrajnának és kulcsszerepe van az ukrán gabona világpiacra való juttatásában. A úszó erőművek illenének az eddigi török külpolitikába.

A Karpowership jelenleg tárgyalásokat folytat több az ázsiai országgal is, így beszállnának Szingapúr, Malajzia, Vietnámmal, Banglades, Indonézia, Japán és Srí Lanka energiaellátásába is. Az orosz média szerint a vállalat Moszkvával is megbeszéléseket folytat, amit a cég vezetése tagadott. 

Európa gázellátása – ha nem jön csövön, megveszik tartályban

Rekordmennyiségű tengeren szállított orosz gázt vásároltak az európai országok a január–októberi időszakban, 40 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az orosz LNG 16 százalékkal részesedett ebben az időszakban az Európába tengeri úton érkező cseppfolyós gázból. Ez 17,8 milliárd köbmétert jelent, ami 62,1 milliárd köbméter vezetékes gázt vált ki.