Közélet

Átkeresztelnék a koronavírust a kínaiak

Kína nemcsak lazít a koronavírus miatt hozott korlátozásokon, hanem az egész betegséget igyekszik más színben feltüntetni. Kínai orvosszakértők azt javasolták, hogy az országban nevezzék át a koronavírust, hogy ezzel is tudatosítsák, hogy az ország már nem a veszélyes tüdőbetegséggel küzd, hanem csak egy enyhe vírussal.

Kínának meg kell változtatnia a Covid–19 hivatalos nevét, hogy egyértelmű legyen, a betegségnek már egy mutálódott fajtája terjed – mondta a hagyományos kínai orvoslás egyik vezető hatóságának orvosszakértője. Hozzátette, hogy ezzel együtt továbbra is biztosítani kell a tüneteket produkáló betegek otthoni karanténba helyezését.

Taiyuan Eases COVID-19 Control MeasuresTAIYUAN, CHINA - DECEMBER 07: People shop for vegetables at a wet market as Tiayuan no longer requires people to show their negative nucleic acid testing results before entering public places on December 7, 2022 in Taiyuan, Shanxi Province of China. (Photo by Wei Liang/China News Service via Getty Images) Kína
A lakosság fokozatosan visszakapja az életét Kína városaiban.
Fotó: China News Service / Getty Images

Gu Xiaohong a Beijing Daily állami tulajdonú lapnak azt mondta, hogy a kínai Covid-stratégiát át kell alakítani – írta meg a Reuters. Eddig a kínai hatóságok a széles körű tesztelésre és a pozitív esetek karanténba zárására helyezte a hangsúlyt. Gu szerint itt az ideje az aktív megelőzés kialakításának és a fertőzöttek otthoni kezelésének.

A szakértő arról is beszélt, hogy az általa vezetett Kínai Orvostudományi Szövetség fertőző betegségekkel foglalkozó csoportja konszenzusra jutott azzal kapcsolatban, hogy a vírus neve mellett a teljes leírását meg kellene változtatni. 

A szakértők szerint az átnevezéssel és az új jellemzők összegyűjtésével egyértelműsíteni lehetne az emberekben, hogy már nincs veszély, nem kell félniük a betegségtől.

Ezek a kijelentések összhangban vannak a kínai állami médiában tapasztalható, egyre enyhébb Covid-kommunikációval. Kínában a több várost is érintő tüntetések és demonstrációk után kezdett a hatalom enyhíteni a zéró-Covid-politika miatt hozott korlátozásokon. Azóta a hivatalos retorika is jóval lazább a betegség kapcsán. A hatóságok már nem tüntetik fel annyira veszélyesnek a koronavírust, illetve több hírügynökség is azt írja, hogy 

a legnehezebb időszakot maga mögött hagyta az ország.

Most mindenki azt várja, hogy a korlátozások elengedésével Kína ismét a gazdasága erőteljes felpörgetésére fog koncentrálni.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek