Közélet

Újabb európai ország korlátozza a kínaiak beutazását

Spanyolország megköveteli a Kínából érkező utazóktól, hogy igazolják, nem kapták el a koronavírust.

A Kínából Spanyolországba való beutazáshoz az utasoknak negatív teszteredményt kell felmutatniuk, vagy igazolniuk kell, hogy teljeskörűen be vannak oltva. Ez azután történt, hogy Olaszország a hét elején közölte, csak Covid-teszttel engedi be a Kínából érkezőket – írja a Sky News

Traveling,During,Covid-19,Pandemic,,Passport,With,Airline,Ticket,,Covid-19,Negative Traveling during COVID-19 pandemic, passport with airline ticket, covid-19 negative test, medical masks and plane on grey background, airport security health and safety check concept
Fotó: Shuttestock

A Kínából a karácsonyi ünnepekre Olaszországba érkező utasok több mint fele pozitívnak bizonyult a koronavírusteszten a milánói Malpensa repülőtéren. A távol-keleti országból érkező turistákat december 24. óta tesztelték: elsősorban azokat, akik a Peking és Milánó közötti járatokkal érkeztek.

A koronavírus-fertőzések száma meredeken emelkedett Kínában decemberben, miután Peking felmondta a zéró-Covid-politikát, beleértve a rendszeresen végzett PCR-tesztelést is. 

Kína ezen a héten bejelentette, hogy az érkezéskor megszünteti a kötelező karantént, ez pedig sok kínait arra késztetett, hogy tengerentúli utazást tervezzen. Ám világszerte attól tartanak, hogy az 1,4 milliárd lakosú országból elinduló turisták tömeges megbetegedést eredményezhetnek más országokban.  

Az egészségügyi ügynöksége azonban csütörtökön közölte, hogy indokolatlannak tartja a Kínából érkező utazók kötelező Covid-szűrésének bevezetését. 

Az EU-n kívüli országok közül az Egyesült Államok, Japán, India, Tajvan és Dél-Korea új korlátozásokat vezet be, például a kötelező tesztelést.

Kína a koronavírus-világjárvány kezdetén, 2020 elején leállította a vízumkiadást a külföldieknek és az útlevelek kiadását a saját állampolgárai számára. 

 

Spanyoloszág Kína covid
Kapcsolódó cikkek