Sportgazdaság

Katari vb: rettegve készülnek az esti mérkőzésre a francia és a holland hatóságok

A címvédő francia válogatott a meglepetésre négy közé jutott Marokkóval csap össze szerdán az elődöntőben. Franciaországban felkészülnek az esetleges zavargásokra.

Csaknem tízezer rendőrt és csendőrt vezényelnek Franciaországban az utcákra és a közterekre szerda este a katari labdarúgó-világbajnokság elődöntője utáni ünnepléseket követő esetleges rendbontások elkerülésére. A mérkőzésen Franciaország és Marokkó játszik egymással.

Franciaország, Marokkó, Párizs, ünneplés
Szerdán Franciaország és Marokkó játszik egymással az elődöntőben
Fotó: AFP

Tízezer rendőrt és csendőrt mozgósítunk, 5 ezret a párizsi régióban, és elsősorban a Champs-Elysée sugárút környékén, további ötezret pedig Párizson kívül

– jelentette be kedd este Gérald Darmanin belügyminiszter a nemzetgyűlésben.

A tárcavezető elmondta, hogy nem zárják le a Champs-Elysées-t a forgalom elől, bár a kerületi önkormányzat ezt kérte. Ugyanakkor a párizsi körgyűrű fel- és lehajtóit több helyen is lezárják, valamint jó néhány metrómegálló is zárva lesz a mérkőzést követően.

A belügyminiszter a terrorfenyegetettségre hivatkozva tartotta fontosnak biztosítani a gyakran családias jellegű örömünnepet.

A belvárosban 2200 rendőr és csendőr lesz az utcákon szerda este,

míg múlt szombaton – amikor Marokkó és Franciaország is továbbjutott az elődöntőbe – 1500 rendfenntartót vezényeltek a párizsi utcákra.

Rendőrségi források szerint a belügyminisztérium azt is kérte a prefektusoktól, hogy tartsanak razziákat a lakóépületek közös tulajdonú területein (lépcsőházakban, tetőkön, szemét- és babakocsi-tárolókban), ahol esetleg tűzijátékokat, petárdákat vagy más veszélyes tárgyakat rejthetnek el, elsősorban olyan negyedekben, ahol gyakoriak az incidensek.

Habár Franciaországban ezen a világbajnokságon nincsenek szurkolói zónák, szombaton a Marokkó–Portugália- és a Franciaország–Anglia-mérkőzés után a rendőrség becslései szerint megközelítőleg 20 ezren ünnepeltek a Champs-Élysées-n. Az ünneplés kezdetben békésen indult, de hajnalban szórványos összetűzések voltak rendőrökkel, több kirakatot betörtek és felgyújtottak három robogót.

Franciaország, Marokkó, Párizs, ünneplés
A címvédő francia válogatott a meglepetésre négy közé jutott Marokkóval csap össze szerdán
Fotó: AFP

A Párizsban őrizetbe vett nagyjából száz szurkoló háromnegyede francia volt. Országszerte összesen 170 randalírozót állítottak elő a hatóságok.

Marokkóban csaknem 54 ezer francia állampolgár él, míg Franciaországban több mint egymillió marokkóit tartanak számon,

jelentős részük kettős állampolgár.

Marokkó 1956-ig volt francia protektorátus, a két ország között azóta is nagyon erősek a kulturális és gazdasági kapcsolatok, amelyek felerősítik a szerda esti mérkőzés érzelmi jellegét.

Hollandiában több helyen betiltották a nyilvános meccsnézést

Féltve a közbiztonságot, több holland nagyvárosban is betiltották a szerdai Franciaország–Marokkó-mérkőzés közvetítését – számolt be róla a Nemzeti Sport.

Amszterdam, Hága, Rotterdam és Utrecht azt követően döntött a közös kivetítők partvonalra helyezése mellett, hogy a marokkói válogatott több mérkőzése után is zavargásba csaptak át a fékevesztetté váló ünneplések. A rendbontások miatt több tucat marokkói szurkolót vettek őrizetbe országszerte.

Az elődöntővel nem érnek véget a hatóságok problémái. Függetlenül attól, hogy Marokkó nyer vagy veszít, mindenképpen érdekelt lesz a helyosztókon. A világbajnokság bronzmeccsét szombaton, a döntőt vasárnap rendezik.

Katari vb: tizennégy marokkói migráns egyesítheti az arab világot

Az Atlasz Oroszlánjai becenévre hallgató Marokkó történelmet írt azzal, hogy első afrikai országként bejutott a katari labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe. A marokkóiak ráadásul nem csak ezért lógnak ki a mezőnyből: náluk szerepel a legtöbb külföldön született játékos a tornán, és szüleiket is mindenhová magukkal viszik.

 

 

Franciaország katari vb csendőr Marokkó labdarúgás Párizs ünneplés rendőr
Kapcsolódó cikkek