Közélet

Lavrov szerint el akarják pusztítani Oroszországot - ultimátumot adott Ukrajnának

Ezért akarnak győzelmet aratni Ukrajnában a csatatéren hazája ellen.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok és szövetségesei Ukrajnával közösen azért akarják legyőzni Oroszországot a csatatéren, hogy megsemmisítsék.

Fotó: Jevgenyija Novozsenyina / POOL / AFP

A politikus szerint a nyugati országok és az általuk kontrollált ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij tettei megerősítik az ukrán válság globális természetét. Mint fogalmazott, senki előttnem titok, hogy 

az amerikaiak és a NATO stratégiai célja Oroszország legyőzése a csatatéren, ami annak a mechanizmusa, hogy jelentősen gyengítsék vagy akár el is pusztítsák hazáját.

Ebben lehet is igazság, hiszen amikor Vlagyimir Putyin február 24-én támadást indított, hogy „nácitlanítsa” és demilitarizálja Ukrajnát, akkor Oroszország egy sor szerződést szegett meg szomszédjával szemben, vagyis egy esetleges békeszerződés is csak mérsékelten jelenthetne garanciát Ukrajna számára.

Az orosz inváziót ellenző koalíció – amelyhez a NATO tagjain kívül olyan amerikai szövetségesek is hozzátartoznak, mint Japán vagy Ausztrália – a vártnál elkötelezettebbnek bizonyult az energiaárak emelkedése ellenére, pedig Moszkva a koalíción belüli töréseket remélt ettől – írja a Reuters.

A külügyminiszter szavait hétfőn közlő TASZSZ hírügynökség szerint Lavrov azt is megerősítette, hogy nincs mód az Oroszország és az Egyesült Államok közötti normális kapcsolatok fenntartására, amiért szerinte nem az orosz invázió, hanem a Biden-kormány a felelős.

Korábban a TASZSZ arról is írt, hogy Lavrov ultimátumot adott Ukrajnának: 

teljesítse Moszkva követeléseit, vagy az orosz hadsereg fogja erre kényszeríteni.

A kijelentések azután hangzottak el, hogy Vlagyimir Putyin vasárnap kijelentette, hogy Moszkva nyitott a tárgyalásokra, és Kijevet és nyugati támogatóit okolta a tárgyalások elmaradásáért.

 

Szergej Lavrov Egyesült Államok Oroszország NATO
Kapcsolódó cikkek