Közélet

Oroszország továbbra is kamikaze drónokkal támadja Ukrajnát

A drónok megfékezésére tett ukrán erőfeszítések sikeresek voltak.

Oroszország továbbra is rakétákkal és iráni drónokkal támadja az ukránok ellenőrzése alá tartozó Mikolajiv városát, aminek a következtében egy lakóház is megsemmisült – tudatta a Reuters.

A brit védelmi minisztérium közölte, hogy Oroszország továbbra is iráni kamikaze drónokat vet be Ukrajna egész területén.

Oroszország valószínűleg az iráni Shahed–136 drónokat használja az ukrán légvédelembe való behatoláshoz és az egyre inkább fogyatkozó orosz gyártmányú, nagy hatótávolságú precíziós fegyverek helyettesítésére  – közölte a minisztérium a Twitteren közzétett frissítésében. A minisztérium szerint a drónok megfékezésére tett ukrán erőfeszítések sikeresek voltak.

Az elmúlt hetekben Herszon környékén és az ország északkeleti részén Ukrajna előrenyomulását a polgári infrastruktúra elleni fokozódó orosz rakéta- és dróntámadások kísérték, amelyek a tél beállta előtt tönkretették az ukrán villamosenergia-rendszer mintegy 40 százalékát

Egy gyermek játszik a romok között, miközben édesanyja áll mellette egy rakétatámadás után Mikolajivben 2022. október 23-án.
 Fotó: Bulent Kilic / AFP

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy erői folytatták az ukrán energetikai és katonai infrastruktúra elleni támadásokat, megsemmisítettek egy nagy lőszerraktárt a középső Cserkaszi régióban, és visszaverték az ukrán ellentámadásokat délen és keleten.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az energetikai infrastruktúra elleni orosz támadások nagyon kiterjedtek voltak. 

Több mint másfél millió fogyasztónak az áramellátását sikerült már helyreállítani

az energetikai célpontok elleni hét végi tömeges támadások után. Moszkva továbbra is tagadja, hogy civilek ellen irányulna az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai támadás.

Ukrajna azzal is vádolta Oroszországot, hogy akadályozza a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexportról szóló megállapodást, mondván, hogy kikötői csak 25-30 százalékos kapacitással működnek.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a nyugati védelmi miniszterekhez intézett telefonhívásaiban azt mondta, hogy a háború a kontrollálatlan eszkaláció felé tart. Sojgu három napon belül már másodszor tárgyalt telefonon Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel is. A Pentagon beszámolója szerint Austin közölte Sojguval, hogy elutasít minden orosz, eszkalációra tett ürügyet.

Teherán tagadja, hogy drónokat adott volna az oroszoknak

Az irániak az erről szóló ENSZ-vizsgálat kezdeményezését is elítélik.

 

 

kamikaze piszkos bomba orosz-ukrán háború Szergej Sojgu
Kapcsolódó cikkek