Közélet

Piacot ért orosz rakétatámadás Donyeck megyében, többen meghaltak

Az eddigi értesülések szerint legalább nyolc civil életét vesztette, és öten megsebesültek.

Az orosz erők csapást mértek szerdán a Donyeck megyei Kurahove településre, ahol eltalálták a helyi piacot, a buszpályaudvart, valamint benzinkutakat és lakóépületeket, az eddigi értesülések szerint legalább nyolc civil életét vesztette, és öten megsebesültek – közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Twitteren.

A tisztségviselő szavai szerint a település központját vették tűz alá rakétasorozatvetővel az orosz erők. 

Ezek terroristák, nem emberek. Felelni fognak ezért

– írta a Twitteren Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, reagálva a támadásra. 

Fotó: Alekszej Filippov / AFP

A lengyel–litván–ukrán parlamenti közgyűlés Ukrajna gyors EU- és NATO-tagságát sürgeti

Ukrajna európai uniós és NATO-tagságának gyors elfogadását sürgették a lengyel–litván–ukrán parlamenti közgyűlés Vilniuszban szerdán véget ért kétnapos ülésének közös nyilatkozatában – olvasható a lengyel szenátus hivatalos Twitter-oldalán.

A parlamenti küldöttségét vezető Viktorija Cmilyte-Nielsen litván házelnök, Tomasz Grodzki lengyel szenátusi elnök, valamint Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnök által jegyzett nyilatkozat szerint a három ország együttműködne Ukrajna jelenlegi és háború utáni újjáépítésében. Létfontosságúnak nevezik a nyilatkozatban Ukrajna és Európa számára, hogy Ukrajna győzzön az Oroszországi Föderáció ellen folytatott háborúban.

Felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy folytassa és fokozza az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomást, és így csökkentse Moszkva képességét a háború folytatására. 

Javasolják az orosz tagság jogosultságának megfontolását az Egyesült Nemzetek Szervezetében és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ). Határozottan felszólítják az EBESZ parlamenti közgyűlését a szervezet szabályzatának módosítására úgy, hogy felfüggeszthető legyen annak a tagállamnak a mandátuma, amely katonai támadást indított egy másik tag ellen. 

A dokumentumban az Oroszország által törvénytelenül fogva tartott számos ukrán civil szabadon bocsátását is sürgetik. Ukrajna februárban kérvényezte az európai uniós tagságot, júniusban odaítélték neki a tagjelölti státuszt az unióban. Szeptember végén Kijev gyorsított eljárású NATO-tagságért folyamodott.
 

 

Donyec-medence háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek