A tokiói kormány prioritásként fogja kezelni jövőre a bérek emelését – jelentette ki Kihara Szeidzsi japán kabinetfőtitkár-helyettes egy televíziós műsorban.

Fotó: AFP

A japán gazdaság legnagyobb kihívása a béremelkedés elmaradása. Ha a fizetések nem emelkednek, akkor a fogyasztás nem fog élénkülni és a vállalatok sem fogják növelni a beruházásokat

– mondta a politikus. Hozzátette: a vállalatok döntenek arról, hogy mekkora mértékű béremelést hajtanak végre, de a kabinet adókedvezményekkel segítheti a folyamatot. Szerinte Tokió arra is ösztönözni fogja a cégeket, hogy több információt hozzanak nyilvánosságra arról, mennyit költenek alkalmazottaikra – írja a Reuters.

Kihara Szeidzsi úgy vélekedett, hogy az árak emelkedése miatt különösen fontos a bérek növelése, amit a kormány a következő évben mindenképp támogatni fog. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az olajárrobbanás óta nem látott szintre szökött fel a japán a novemberi közel 4 százalékkal, bár a legtöbb európai ország örülne egy ehhez hasonló adatnak. Mindez a háztartásokat sújtja, mert a bérek nem emelkedtek olyan mértékben, hogy a fogyasztási cikkek drágulását ellensúlyozni tudnák.

Kisida Fumio kormányának népszerűsége részben a megélhetési költségek emelkedése miatt csökken, miközben a jen gyengülése miatt egyre drágább az energiahordozók és a termeléshez szükséges alapanyagok behozatala. Kihara Szeidzsi megjegyzései összhangban vannak a japán jegybank vezetője, Kuroda Haruhiko megjegyzéseivel, aki hangsúlyozta, hogy a magasabb bérek elérése kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy a gazdaság tartósan elérje a 2 százalékos inflációs célt.

Tokió ragaszkodik az orosz LNG-hez, miközben bővíti beszerzési forrásait

Visszautasíthatatlan kérés futott be a három japán biztosítóhoz, amelyek korábban le akartak állni az orosz LNG-szállítások  biztosításával: Tokió arra kérte őket, hogy továbbra is biztosítsák az orosz vizekről érkező tengeri cseppfolyósítottföldgáz-szállítmányokat. Eközben a szigetország hosszú távú beszerzésekről állapodott meg amerikai és ománi földgázkitermelőkkel is.