Közélet

Ukrán hírszerzés: nincs jele Fehéroroszország felőli támadásnak

Jelenleg sem Ukrajna, sem Oroszország nem képes jelentősebb előrenyomulásra.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint patthelyzet alakult ki a frontokon, jelenleg sem Ukrajna, sem Oroszország nem képes jelentősebb előrenyomulásra. Kirilo Budanov a BBC brit közszolgálati rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a helyzet beragadt, semmi sem mozdul. Hozzátette, hogy Oroszország teljes mértékben zsákutcába jutott, és nagyon jelentős veszteségeket szenved el.

Fotó: Libkos

Budanov elismerte, hogy az ukrán fegyveres erők is nélkülözik a szükséges erőforrásokat ahhoz, hogy egyszerre több térségben előrenyomulásba kezdjenek. „Nem tudunk minden irányba kiterjedő, átfogó vereséget mérni rájuk és ők sem ránk” – mondta a BBC-nek. 

A Fehéroroszországban tapasztalt orosz csapatmozgásokról az ukrán hírszerzési főnök annyit mondott: ez csak arra irányuló kísérlet, hogy Ukrajna katonákat csoportosítson át a déli és a keleti hadszínterekről északra.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője kijelentette: jelenleg nem látja semmiféle jelét annak, hogy Fehéroroszország területéről készítenének elő inváziót Kijev vagy az észak-ukrajnai térségek ellen.

Budanov szerint Oroszország hosszabb távon nem tudja a jelenlegi intenzitással folytatni az ukrajnai infrastrukturális létesítmények elleni rakétatámadásokat, mivel fogytán vannak a rakétakészletei, az orosz ipar képtelen feltölteni a kifogyott készleteket, Irán pedig – jóllehet drónokat szállít – eddig nem volt hajlandó rakétákat is eladni Oroszországnak, mivel tart a nyugati szankcióktól.

 

ukrán orosz háború
Kapcsolódó cikkek