Közélet

Visszanyal a fagyi: feljelentette egy orosz képviselő Putyint, mert kimondta a tiltott szót

Épp az orosz elnök írta alá a rendeletet, amelynek értelmében a háború, mint az ukrajnai „különleges hadműveletre” vonatkozó kifejezés törvénybe ütközik.

Egy szentpétervári ellenzéki politikus feljelentette Vlagyimir Putyint, amiért egy csütörtöki sajtóértekezleten háborúnak nevezte az ukrajnai „különleges hadműveletet”. Nyikita Juferev bepanaszolta az államügyészségnél az orosz elnököt, mert megsértette a hadsereggel kapcsolatos „hamis hírek” terjesztésére vonatkozó jogszabályt, és ezért büntetés járna.

Fotó: Valeriy Sharifulin / AFP

„Vlagyimir Putyin háborúnak nevezte a háborút. Pedig nem jelentették be a különleges hadművelet beszüntetését, és közben nem is hirdettek háborút. Ezért a szóért már néhány ezer embert elítéltek” – írta a politikus a Twitteren a Fokusz orosz internetes portál értesülései alapján.

Putyin az ukrajnai orosz katonai beavatkozás február 24-i kezdete óta először használta a háború szót a különleges hadművelet helyett.

Juferev szeptemberben több szentpétervári képviselőtársával együtt Putyin eltávolítását követelte az állami dumához intézett felhívásban az ukrajnai beavatkozás miatt. Előtte azonban levelet írt az orosz elnöknek azzal a kéréssel, hogy vessen véget a háborúnak.

 

Vlagyimir Putyin feljelentés háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek