A hagyományos gyógyászattal foglalkozó pekingi kórházban a kétezer dolgozó fele elkapta a koronavírust a legutóbbi járványhullám idején – ismerte el újságíróknak az intézmény igazgatója. Mindnyájukat a saját módszereikkel kezelték, és valamennyien meggyógyultak, csak egyiküknél alakult ki tüdőgyulladás, aki magas vérnyomás betegségben is szenved – tette hozzá Liu Csing-kvan.

A Chinese male doctor weighs traditional Chinese medicine
A Chinese male doctor weighs traditional Chinese medicine
A hagyományos kínai orvoslás növényi alapú szerekkel segít a szervezetnek a gyógyulásban.
Fotó: Longhua Liao

A sajtótájékoztatóról beszámoló CNBC emlékeztetett, hogy Kínában a koronavírus-járvány kezdete óta bátorították az orvosokat, hogy a nyugati gyógyszereket ötvözzék a hagyományos orvoslással a betegek kezelése során. Az utóbbi növényi alapú szereket és természetes módszereket alkalmaz, amelyek segítik a szervezetet, hogy meggyógyítsa önmagát.
A kórházihoz hasonló történt a kínai vállalatoknál is, beszámolóik szerint a járványkorlátozások váratlan feloldása után a dolgozók többsége egy héten belül megfertőződött, de meggyógyult. Decemberben volt olyan nap, amikor több tízezer ember rohanta meg a Pekingben felállított úgynevezett lázklinikákat, A rengeteg beteg miatt Liu bevallása szerint 

az orvosok és a nővérek napokig haza sem tudtak menni, gyakran akkor is dolgozniuk kellett, amikor maguk is betegek voltak, és gyógyszert szedtek. 

A helyi hatóságok állítása szerint azonban a fővárosban és a nagyvárosokban az elmúlt két hétben túljutottak a járványhullám csúcsán.

A járványhullám csúcsán állítólag túljutottak, de a kórházakon még nagy a nyomás.
Fotó: Noel Celis / AFP

Bár a helyzet javult, a kórházakon még mindig nagy a nyomás – ismerte el a pekingi egyetem klinikája fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője,Vang Kuj-csiang. Elmondása szerint több osztályt intenzívvé kellett átalakítaniuk, és képzett orvosoknak kell ellátni az intenzíves nővérek feladatát, mert nincs elegendő nővér. Vang arról is beszámolt, hogy 

hiány van a Pfizer Paxlovid nevű koronavírus-gyógyszeréből is, de ennek a gyártását hamarosan megkezdi egy kínai cég,

és akkor javul majd az ellátási helyzet. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a hét elején jelentette be a megállapodást, és úgy vélekedett, hogy három-négy hónapon belül megkezdődhet a kínai gyártás.
A Paxlovidot azonban csak március végéig finanszírozza a társadalombiztosítás, utána már nem, mert a hivatal szerint a Pfizer túl magas árat szabott meg. Bourla ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Peking a közepes árkategória alsó határánál is kevesebbet ajánlott, pedig ez a szint mindössze a 60-70 százaléka annak, amit a magas jövedelmű országok fizetnek. 

„Nem egyeztünk bele. Ők a világ második legnagyobb gazdasága. Nem hiszem, hogy kevesebbet kellene fizetniük, mint Salvadornak”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy ha a folytatódó tárgyalásokon áprilisig nem jutnak dűlőre, akkor a kínai magánpiaccal folytatják, „ami igen jelentős”, a Paxlovid iránti kereslet pár ezerről több millióra ugrott az országban.