Közélet

A kínaiak szerint a NATO meghosszabbítja az ukrajnai szenvedést, jön az állóháború

Hosszú állóháború következhet a nyugati nehézfegyverek hatására.

A legújabb, nehézfegyverekről szóló ígéretei  meghosszabbítják az Ukrajnában dúló háborút, miközben a konfliktus eszkalációját jelzi a fehérorosz–orosz közös hadművelet elindítása is a Global Times, a Kínai Komunista Párt ellenőrzése alatt álló angol nyelvű lap szerint.

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Az általuk megszólaltatott szakértők szerint a téli offenzívára készülő oroszok vannak most nyeregben, míg a Fehéroroszországban hétfőn elkezdődött hadgyakorlat megkönnyítheti az oroszok helyzetét Donbaszban. Ugyanakkor 

a kínai értékelés szerint a nyugati fegyverszállítások nélkül Ukrajna jelentős vereséggel nézhet szembe a csatatéren.

A nyugati nehézfegyverek érkezése azonban azt jelenti, hogy a helyzet aligha deeszkalálódik a közeljövőben, és a NATO tevékenysége csak egyre messzebbre viszi a feleket a tárgyalóasztaltól. A lap összefoglalója szerint 

a nyugati, főként amerikai stratégia célja a háború minél további elnyújtása és az oroszok kivéreztetése. 

A Moszkva haragjától tartó országok így mindig csak annyi fegyvert küldenek Ukrajnának, ami az erőegyensúlyt fenntartja.

Csakhogy kérdéses, hogy a NATO-fegyverszállítások a jelenlegi intenzitás mellett meddig tarthatók, hiszen kevesebb mint egy év alatt az amerikai fegyverkészletek is leapadtak az ukránoknak nyújtott segítség hatására. Az írás ugyanakkor kiemeli, hogy a francia és német segítség az amerikainál jóval csekélyebb volt, bár Európa katonailag legerősebb hatalmai sem utasították vissza az ukránok támogatását.

A nehézfegyverek érkezése a kínai álláspont szerint várhatóan hosszú távú állóháborúhoz vezet.

 

 

NATO fegyverszállítás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek