Közélet

Előre tudhatott az ukránok lerohanásáról Roman Abramovics, az invázió előtt kimentette a pénzét

Az orosz oligarcha tavaly február elején tíz offshore alapot hozott létre, amelyekbe átmentette vagyona nagy részét. Mindez arra utal, hogy Vlagyimir Putyin, vagy valaki a közeléből előre figyelmeztette.

Döbbenetes történetet hozott le pénteken a The Guardian című brit lap: az újság megszerzett dokumentumokra hivatkozva ír arról, hogy Roman Abramovics mindössze három héttel a tavaly február 24-i orosz invázió előtt tíz offshore alapot hozott létre, amelyekbe vagyona tetemes részét kimenekítette. Így már az is kevésbé fájhatott neki, hogy néhány napja kiderült: rengeteget bukott a háborún. A friss információk szerint azonban bőven maradt még mit a tejbe aprítania. 

Chelsea owner Roman Abramovich celebrates on the pitch after the UEFA Champions League final match held at Estadio do Dragao in Porto, Portugal. Picture date: Saturday May 29, 2021.
Fotó: Getty Images

A The Guardian szerint Abramovics az offshore alapokkal előre készülhetett az ellene meghozott szankciókra, márpedig ez azt jelenti, hogy vagy maga Vlagyimir Putyin, vagy pedig valaki az orosz elnök közeléből értesítette a közelgő invázióról. 

A cégek kedvezményezettjei Abramovics gyermekei lettek, még a legkisebb, kilencéves fia is kapott részesedést a becslések szerint négymilliárd dollárra tehető vagyonból, amelybe luxusingatlanok, jachtok és magánrepülőgépek, illetve helikopterek is tartoznak.

A The Guardian megjegyezte: ennél valószínűleg jóval nagyobb összeget is kimenthetett még Abramovics. A szankciók nem vonatkoznak Abramovics gyermekeire, így a biztonságban van a hatóságok elől. 

Érdekesség, de Abramovics ellen az Egyesült Államok még mindig nem adott ki szankciókat, ez pedig annak köszönhető a hírek szerint, hogy maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és kormánya kérte erre a Fehér Házat, miután kiderült, hogy Abramovics is részt vesz a tavaly tavaszi béketárgyalásokon. Az már nem rajta múlt, hogy végül az egészből nem lett semmi, és azóta is tart a vérengzés Ukrajnában. 

 

orosz-ukrán háború Roman Abramovics vagyon offshore
Kapcsolódó cikkek