Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) engedélyezte, hogy a gyógyszertárakban is lehessen abortusztablettákat vásárolni – közölte a hivatal. A gyógyszertárak a két mifeprisztontablettát gyártó vállalat (GenBioPro, Danco Laboratories) egyikénél kérelmezhetik a készítmény forgalmazására vonatkozó tanúsítványt. 

Crop,Close,Up,Of,Woman,Feel,Unhealthy,Unwell,Take,Pill Crop close up of woman feel unhealthy unwell take pill or medication from headache or migraine. Sick female drink antibiotic medicines or drugs struggle with health problems. Healthcare concept.
Fotó: Shutterstock

Miután ezt megszerezték, a nők közvetlenül megkaphatják a szert, receptre.

Az abortuszpárti aktivisták szerint a tabletta biztonságos és hatékony, továbbá nem okoz függőséget. Azt is felhozzák, hogy több országban – például Indiában és Mexikóban – a nők recept nélkül is megvásárolhatják ugyanezt a készítményt – írja a Reuters.

Ez egy lépés a helyes irányba az egészségügyi egyenlőség érdekében

– jelentette ki Alexis McGill Johnson, a Planned Parenthood elnöke egy nyilatkozatban. A lépést üdvözölték az abortusztablettát gyártó vállalatok is. A terhességmegszakítást ellenző, „életpárti” szervezetek viszont élesen bírálták az intézkedést: szerintük ez veszélyezteti a nők biztonságát és a meg nem született gyerekek életét.

Az abortuszt tiltó, illetve korlátozó tagállamokban valószínűleg nem fogják árusítani a tablettát, bár ez még nem teljesen tisztázott. Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban a közéleti csatározások egyik legfontosabb témájává vált a terhességmegszakítás. A vita azt követően lángolt fel újra, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság június végén úgy döntött, érvényteleníti a Roe kontra Wade ügyben született ítéletet.

Az 1973-as jogesetben a testület azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása. A változás következtében a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortusz szabályozásáról. Jelenleg 13 tagállamban tiltott a terhességmegszakítás, 9-ben folyik a jogi csatározás, mivel az utóbbiakban az abortuszaktivisták bíróságon támadták meg a helyi tiltalmakat. A mifeprisztont egyébként egy második gyógyszerrel, a mizoprosztollal közösen használják, az utóbbi receptre kiadható a gyógyszertárakban. 

Újabb amerikai állam tiltja az abortuszt

Egy észak-karolinai szövetségi bíróság visszaállította a terhességmegszakítás tilalmára vonatkozó törvényt az állam területén. A törvényerőre emelkedő jogszabály megtiltja a terhesség megszakítását a 20. hét után, az egészségügyi vészhelyzetek kivételével. William Osteen bíró közölte, azután döntött az ezt előíró jogszabály visszaállítása mellett, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság júniusban az államok hatáskörébe utalta az abortusz szabályozását.