Közélet

ENSZ: Oroszország az alapvető gyermekvédelmi törvényeket sérti meg

Az ENSZ menekültügyi szerve számára kihívás az orosz útlevelet kapó gyermekek számának megbecsülése az orosz adatokhoz való korlátozott hozzáférés miatt.

Oroszország megsérti a gyermekvédelem alapvető elveit azzal, hogy ukrán gyerekeknek orosz útlevelet ad, és örökbeadja őket – közölte az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR).

United Nations High Commissioner for Refugees Filippo Grandi talks with a journalist during an interview with AFP in Kyiv on January 26, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. - With Russian forces pushing in eastern Ukraine, the UN's Refugee Agency chief told AFP on January 26, 2023, that Kyiv and European governments should ready for a possible wave of people fleeing the intensifying fighting.
Fotó: AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte a szervezetet, hogy tegyenek még többet a megszállt területeken élő gyermekek megsegítéséért

– mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Zelenszkij azt kérte a szervezettől, hogy hozzon intézkedéseket a tavaly február óta Oroszországba deportált gyermekek és felnőttek védelme és hazatérése érdekében.

A szervezet nem tudja megbecsülni az útlevelet kapott vagy az örökbeadásra szánt gyermekek számát, mivel Oroszországban a hozzáférés rendkívül korlátozott

– mondta a főbiztos.

Moszkvában az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg Grandit, hogy hallgatott, amikor gyermekek haltak meg az oroszok szerint ukrán ágyúzás következtében a donbászi régióban, miután a Moszkva-barát szakadárok 2014-ben kikiáltották függetlenségüket. A védelmi minisztérium továbbá azt kérte az ENSZ tisztségviselőitől, hogy vegyék figyelembe azt a kolosszális humanitárius segítséget, amelyet Oroszország nyújtott a régió lakóinak.

 

ukrajnai háború gyermekvédelem
Kapcsolódó cikkek