Közélet

Feladták a Bahmut elleni támadást az oroszok

A front egy másik szakaszán igyekeznek inkább előretörni, miután nem bírnak az ukrán védelemmel.

Az orosz csapatok enyhítették a Bahmutra nehezedő nyomást, helyette a front más szakaszán kísérelnek meg áttörni az ukrán parancsnokok szerint. A támadás súlypontja a beszámolók szerint a közeli Szoledar városára helyeződött át.

Fotó: Sameer Al-Doumy / AFP

A két település ugyanazon a frontszakaszon található, ám miután az ősz óta Bahmutnál sikertelennek bizonyult az orosz offenzíva, egyes ukrán tisztek úgy gondolják, az oroszok most Szoledar védelmét tesztelik, hátha sikerül ott győzelmet kicsikarniuk.

Noha kedden Valerij Zaluzsnyij, az ukrán erők parancsnoka még arról beszélt, hogy csapatai Bahmutnál néznek szembe a legnagyobb kihívással, a város stratégiai jelentősége mérsékelt. Azonban 

a település egyre fontosabbá vált a Wagner csoport számára, amely a város elleni offenzívát megindította, 

és az ukrán fronton harcoló orosz csapatokat október óta vezető Szergej Szurovikin számára is. A város elfoglalása főként pszichológiai szempontból lenne fontos az elmúlt hónapok során vereségek sorát felhalmozó orosz haderő számára – írja a The Wall Street Journal.

Az orosz támadás irányváltásáról beszélt Valerij Jurik, az ukrán 46. brigád szóvivője, aki szerint a Szoledar elleni offenzívával legalább egy kis győzelmet szeretnének az oroszok elérni, ha már Bahmut fél éve tartó ostroma mindeddig nem járt sikerrel. A keleti fronton harcoló ukrán csapatok szóvivője, Szerhij Cserevatij ugyanakkor arról beszélt, hogy nem tapasztalták, hogy az orosz tüzérség új célpontok után nézett volna és feladta volna Bahmut bombázását.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek