Közélet

Gyanús esetek: összefüggés lehet egyfajta időskori stroke és a Pfizer vakcinája között

Az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeletének vizsgálata szerint több esetben is összeköthető az időskori stroke-kal a BioNTech és a Pfizer közös vakcinája.

Meglepő hírt közölt a Reuters hírügynökség: az Egyesült Államok járványügyi intézetének (CDC) és gyógyszerfelügyeletének (FDA) friss adatai szerint ugyanis több, időskori stroke-os esettel is összefüggésbe hozható a BioNTech és a Pfizer közös koronavírus elleni vakcinája. 

End of the vaccination campaign of the Hannover Region
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A vizsgálat szerint jóval nagyobb esetben alakul ki úgynevezett vértelen stroke – olyan, amelynél nem elpattannak az erek, hanem épp ellenkezőleg, egy vérrög miatt elzáródnak – azoknál a 65 évnél idősebb betegeknél, akik 21 napon belül kaptak a Pfizer–BioNTech közös vakcinájából. 

A CDC és az FDA közleményében leszögezte, hogy más országok adatbázisai nem támasztják alá az amerikai adatokat, emiatt további vizsgálatokra lesz szükség az ügyben. 

Ugyan összességében a felfedezés a jelenlegi számok alapján nem jelent egészségügyi kockázatot, úgy hisszük, fontos volt megosztani ezt az információt a közvéleménnyel 

– olvasható a közös közleményben. 

A vakcinát gyártó cégek szerint hozzájuk is eljutottak hírek arról, hogy kialakulhatott időseknél ilyen betegség oltás után, de véleményük szerint a globális járványügyi adatok szerint nincs bizonyíték a Covid–19 elleni vakcina és a vértelen stroke kialakulása közötti összefüggésre. A felhívás a Moderna-féle oltásra nem vonatkozott és a CDC és az FDA azokat továbbra is ajánlja minden fél évnél idősebb embernek. 

 

 

Pfizer BioNTech sztrók vakcina oltás
Kapcsolódó cikkek