Dörzsölheti a tenyerét James Cameron, a kanadai rendező által jegyzett Avatar: A víz útja a december közepi bemutató után röpke három hét alatt túlszárnyalta a tavalyi év másik nagy kasszasikerét, a Tom Cruise nevével fémjelzett Top Gun-folytatás, a Maverick értékesítési számait.

Commuters walk past a large commercial advertisement banner HONG KONG, CHINA - 2022/12/24: Commuters walk past a large commercial advertisement banner promoting the movie Avatar: The Way of Water (Avatar 2), produced by Lightstorm Entertainment and distributed by 20th Century Studios, in Hong Kong. (Photo by Sebastian Ng/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A kék színű lényeket felvonultató animációs sci-fi második része a bemutató óta eltelt 21 nap alatt 1,51 milliárd dolláros bevételt termelt a forgalmazónak, ezzel pedig pénteken letaszította a trónról a vadászpilótákról szóló hollywoodi klasszikus második részét a Box Office Mojo adatai szerint. Utóbbi alkotás még tavaly májusban került a mozikba, és azóta 1,49 milliárd dollárt hozott a konyhára.

A víz útja ezzel nem csupán 2022 legnagyobb bevételű filmjévé vált, hanem egyúttal minden idők 10 legtöbb pénzt hozó mozija közé is beverekedte magát, a Halálos iramban 7-et leszorítva a toplistáról, amelynek élén épp az első Avatar áll 2,92 milliárdos bevétellel. Ettől a folytatás még messze áll, ahogy a 2 milliárdos nullszaldótól is, Cameron szerint legalább ennyi pénzt kell kitermelnie, hogy visszahozza a produkció csillagászati költségeit.

A Maverick viszont bőven túlszárnyalta az 1986-os előd 180,2 millió dolláros jegyértékesítését. Ez inflációval korrigálva is igaz, a pénzromlást figyelembe véve az akkori összeg 490 millió dollárt jelentene ma.

A két sikerfilmfolytatás közül a Top Gun – talán hazafias motívumai miatt is – az Egyesült Államokban bizonyult rendkívül népszerűnek, a globális jegybevétel felét a hazai közönség termelte ki. Ez közel 720 millió dollárt jelent, amit egyetlen tavaly bemutatott produkció sem tudott még megközelíteni sem.

Az Avatar sikeréhez ezzel szemben nagyban hozzájárult, hogy világszerte el tudta nyerni a moziba járók tetszését (köztük a magyar filmrajongókét) is. Az idáig megtermelt bő másfél milliárd dollár 70 százalékát a külföldi közönség szállította, ami jó egymilliárd dollárt jelent. Ez ugyancsak egyedülállónak számít a tavalyi filmtermés között.

Az egymilliárd dolláros álomhatárt – az amerikai és a nemzetközi bevételeket egybevéve – a két fenti produkció mellett csupán egy 2022-es premierfilm tudta – éppen – átlépni. A Jurassic World: Világuralom ha jegyértékesítésben nem is, a franchise kiterjedtségét tekintve viszont mindenképp lekörözi a közvetlen riválisokat, az őshüllős sci-fi ugyanis már a sorozat hatodik darabja.