Madárinfluenza támadta meg a Noé Állatotthont – közölte a Noé Facebook-oldala. A járványügyi előírásoknak megfelelően a telepen az összes madarat el kell altatni, és a disznók sincsenek biztonságban. A Noé gondozásában élő állatok közül a disznók képesek még terjeszteni a betegséget.

Fotó: Szabó Miklós / MW (archív)

A közlemény szerint a madárinfluenzát egy vadon élő madár hurcolta be a telephelyre. A madárállomány már nem menthető, viszont a sertések vizsgálata még tart.

Mindez azt jelenti, hogy az összes mentett, meggyógyított, felnevelt, név szerint ismert madarainkat el fogják altatni és a disznóinkért még aggódhatunk 

– olvasható a Facebook-posztban.

Az állatotthon azt is közölte, hogy a következő napokban, legalább keddig mindenképpen zárva tartanak. Látogatókat, örökbefogadókat és önkénteseket sem fogadnak. A gazdasági területeket a járványügyi hatóság határozatáig tartják zárva.

Egyre nagyobb gondot okoz a madárinfluenza

Több mint kétszázezer csirkét kell megsemmisíteni egy cseh farmon, Dániában ötvenezer szárnyas levágását rendelték el.

A közleményben a gondozók azt is leírták, hogy kérik a követőiket, hogy ne buzdítsanak a járványügyi szabályok megszegésére. Mint írták, a szenvedő madarak érdekében és a többi állat védelmi miatt muszáj elaltatni a madarakat.

Köszönjük, ha következő napokban gondoltok azokra a védenceinkre, akiket el kell engedjünk! Mi most elnémulunk kicsit, valahogy túléljük a következő napokat és megpróbálunk talpra állni 

– írta a Noé Állatotthon.

Madárinfluenzával fertőződött meg egy kislány

Egy kilencéves kislányra átterjedt a madárinfluenza. Cotopaxi és Bolívar tartományban több száz ezer madarat öltek meg, hogy megakadályozzák a járvány terjedését.