Közélet

Már a terhes nők sem kapnak ellátást Luhanszkban, mert a sebesült katonáknak kell a kórházi hely

Egyre fokozódik a harc az elcsatolt kelet-ukrajnai régiókban. A leghevesebb küzdelmek a donyecki Bahmutra és környékére koncentrálódnak, ahol az orosz erők folyamatosan támadják az ukrán védőket. Egy ukrán katonai jelentés szerint az orosz kézen lévő Luhanszkban minden orvosi erőforrást a sebesült katonák ellátására összpontosítanak, így sok terhes nő sem kap ellátást.

Az ukrán vezérkar keddi helyzetjelentésében azt írta, hogy a megszállás alatt álló Luhanszk városában az oroszok tábori kórházat rendeztek be két szülőotthonban. A harcok olyan hevesek az annektált területeken, hogy a rengeteg sebesültet egyre nehezebb bárhol elhelyezni és állatni. A jelentés szerint Luhanszkban a terhes nők sem jutnak már kórházi ellátáshoz, mivel a sebesült katonákkal kell foglalkozni a szülészeteken is.

Wounded Ukrainian servicemen receive treatment at Bakhmut Hospital
Fotó: Metin Aktas / AFP

Az ellenség továbbra is súlyos veszteségeket szenved, és további polgári egészségügyi létesítményeket vesz igénybe a sebesült orosz megszállók elhelyezésére

– mutatott rá a vezérkar. Hozzátette: amiatt, hogy két szülőotthont is tábori kórházként használnak, most Luhanszkban csak a megyei perinatális központban lehet szüléseket lebonyolítani, ott azonban katasztrofális a helyhiány.

A Donyeck megyei Bahmut városánál az elmúlt nap során 42 összecsapás volt az ukrán és az orosz erők között 

– közölte kedden Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A szóvivő kifejtette, hogy Bahmut továbbra is az orosz erők támadásainak egyik fő célpontja. A városnál levő ukrán állásokat hétfőn 197-szer ágyúzták, és 42 fegyveres összeütközés volt a térségben. Szavai szerint 277 orosz katona vesztette életét, 258 sebesült meg a harcokban.

Egyre több az orosz siker Donyeckben, Zelenszkij sürgeti a nyugati tankokat

Ellentétes hírek érkeznek a donyecki frontról. Az oroszok újabb városok elfoglalásáról írnak, miközben az ukránok a hullámokban érkező ellenség visszaverését jelentették. A Reuters arról írt, hogy egy dolog biztos: az oroszok javára billen a mérleg Bahmut környékén. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint egyetlen esélyük a Leopardok és az Abramsek érkezése, ezért azt kéri a szövetségeseiktől, hogy gyorsítsák fel a szállításokat.

Cserevatij kiemelte, hogy Bahmutba rendszeresen szállítanak felszerelést és lőszert az ukrán katonáknak. Elmondta még, hogy Donyeck megyében, Liman térségében is igyekeznek az oroszok magukhoz ragadni a kezdeményezést. A Bahmuttól mintegy 15 kilométerre fekvő Szoledar város fölötti ellenőrzés elvesztését múlt szerdán ismerte el az ukrán katonai vezetés.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megyei kormányzó a Telegramon arról adott hírt kedden, hogy egy helyi lakos meghalt, egy megsérült a régiót ért hétfői orosz támadások következtében Vovcsanszk településen. Hozzátette, hogy hétfőn az orosz erők ágyúzták még Kupjanszk, Sztrilecsa és Dvoricsna települést is.

Mikola Lukasuk, a Dnyipropetrovszk megyei tanács elnöke közölte, hogy keddre virradó éjjel az orosz erők nehéztüzérséggel mintegy tíz lövedéket lőttek ki Nyikopol térségére. A támadásban senki sem sérült meg, de három családi házban és egy villamos vezetéken károk keletkeztek.

Kedden kora délutánig háromszor volt légi riadó Ukrajna egész területén, az első és harmadik félórán keresztül, a második 15 percig tartott – jelentette az Ukrainszka Pravda hírportál.

 

kórház háború Luhanszk
Kapcsolódó cikkek