Az Európai Néppárt (EPP) és az európai parlamenti konzervatív erők együttműködését sürgeti Antonio Tajani olasz külügyminiszter, aki a római kormánypártok tervezett fúziójáról is beszélt vasárnap a SkyTG24 hírtelevíziónak adott interjújában. Tajani szerint az Európai Néppárt nyeri meg a 2024-ben esedékes EP-választásokat, így az EPP jelölheti majd az Európai Bizottság következő elnökét.

(From L) Leader of Italy's liberal-conservative party Forza Italia, Silvio Berlusconi, leader of Italy's conservative party Brothers of Italy, Giorgia Meloni and leader of Italy's far-right League party, Matteo Salvini acknowledge supporters at the end of a joint rally against the government on October 19, 2019 in Rome. - Italy's strongman Matteo Salvini holds a key rally in Rome on October 19 aimed at re-launching the Italian right and making a power-grab for the capital. Some eight special trains and 400 coaches transported supporters from across the country for the "Italian Pride" demonstration. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Az olasz kormánypártok vezetői: Berlusconi, Meloni és Salvini (Fotó: Tiziana Fabi / AFP)

Győztes stratégiaként az EPP és a konzervatív erők közötti együttműködést szorgalmazta. Megjegyezte, hogy hasonló többség tette lehetővé az ő megválasztását is az EP elnöki székébe 2017-ben, a szocialista jelölt Gianni Pittellával szemben. Közös politikai erő létrehozását javasolta a római kormánypártok között is, vagyis a Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini irányította Liga, valamint a Silvio Berlusconi Hajrá Olaszországa (FI) közötti fúziót. 

Távoli tervről van szó, nem tudjuk néhány nap alatt megvalósítani ezt, de a legmegfelelőbb útnak mutatkozik a három párt közötti szövetség megerősítése

 – jelentette ki.

Az FI alelnöke, október óta a kormány külügyminisztere a következő hónapok elsőrendű diplomáciai feladatának az ukrajnai béketárgyalások megkezdését nevezte. 

Tajani szerint azonban a jelenlegi helyzet nem sok okot ad az optimizmusra. 

Úgy vélte, a Vlagyimir Putyin által meghirdetett egyoldalú tűzszünet belső orosz célokat szolgál. A nagy nemzetközi szereplők, mint Kína, Törökország és az Egyesült Államok képesek lennének bizonyos diplomáciai lépésekre, de a tárgyalásokhoz az orosz fél szándéka is szükséges, Moszkva részéről pedig jelenleg nem mutatkozik hajlandóság a nyitásra.