Közélet

Nem segíti az orosz–német viszonyt a Kreml szerint, ha Ukrajnába mennek a Leopardok

Dmitrij Peszkov azzal is tisztában van, hogy a kapcsolatok már most is a mélyponton vannak.

Nem tesz jót az orosz–német kapcsolatoknak a Leopard harckocsik Ukrajnába szállítása Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint, aki kedden újságírói kérdésre válaszolva beszélt erről.

Fotó: Sameer Al-Doumy

Peszkov szerint az ilyen szállítások nem sok jót ígérnek a kapcsolatok jövőjére nézve, azokon minden bizonnyal nyomot hagynak. A szóvivő ugyanakkor elismerte, hogy a kapcsolatok már most is a mélyponton vannak.

Nincs érdemi párbeszéd Németországgal, az többi országával vagy az észak-atlanti szövetséggel

– tette hozzá.

Ugyancsak kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Berlinben a Boris Pistorius német védelmi miniszterrel közösen megtartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Leopard harckocsikról szóló német döntés hamarosan megszületik.

Ukrajna szövetségeseinek pénteki, a németországi Ramstein amerikai légitámaszponton tartott találkozója után Pistorius azt közölte, hogy a résztvevők még nem döntöttek arról, hogy szállítsanak-e Ukrajnának Leopard 2 harckocsikat. 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy Varsó alternatív koalíciót hoz létre azokból az országokból, amelyek készek harckocsikat szállítani Ukrajnának, ha Németország nem hajlandó erre.

Peszkov nem kívánta kommentálni Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfőnek azt a kijelentését, hogy Kijev megnemtámadási szerződés megkötését javasolta Minszknek, mondván, az ügyről nincsenek értesülései.

 

Dmitrij Peszkov fegyverszállítások Leopard 2 orosz-német kapcsolatok
Kapcsolódó cikkek