Közélet

Nemcsak az oroszokkal, a korrupcióval is hadban áll Ukrajna

A háború kiváló lehetőség a zavarosban halászni, kérdés, mi jön a lebukás után.

A kormányzat magas szintjeiig futnak a szálak két ukrán korrupciós ügyben is, jelezve, hogy a háború zavaros vizében halászók számára ez csak egy újabb lehetőség, hogy a zsebüket tömjék. Ugyanakkor az, hogy ilyen magas rangú politikusokat is felelősségre vonnak, azt is jelzi, hogy amikor az ország létezése került veszélybe, Ukrajna képes változtatni az országban uralkodó megszokott viszonyokon.

Ukrainian Minister of Defence Oleksii Reznikov attends a press conference in Kyiv on November 7, 2022. - Ukraine announced it had received more air defence systems from Western military allies, as officials in Kyiv said the situation with supplies was "tense" after protracted Russian attacks on energy facilities. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: Szergej Szupinszkij

Az egyik vizsgálat az energetikai infrastruktúrát célzó orosz terrorbombázások miatt szükséges generátorbeszerzéseket érinti, ebben az ügyben el is távolították Vaszil Lozinszkij infrastrukturális miniszterhelyettest. A vádak szerint az 1,68 milliárd hrivnyás (40 millió dollár) üzletből a politikus és társai 280 millió hrivnyát (7 millió dollárt) terveztek saját tárcájuk felé irányítani. Lozinszkij főnöke, Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter közleményében, melyben a helyettese menesztését is tudatta a világgal, további nagytakarítást ígért.

Az ország hadügyminiszterét, Olekszij Reznikovot a katonák számára szánt élelmiszerek beszerzése ügyében támadják, mondván, az erről szóló számlák szerint a bolti ár többszöröséért vásárol az ukrán állam ételt a katonáknak. A helyzetet azonban nehezíti, hogy Reznikov az ellenállás egyik szimbolikus vezetője is, ráadásul nem is az ő aláírását viseli a túlárazott szerződés. 

Az ukrán sajtó és az ukrán korrupcióellenes szervezetek szerint azonban miniszterként végső soron mégis övé a felelősség.

Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Irodája (UNKI) jelezte, hogy mind a két ügyben vizsgálatot folytatnak, míg Volodimir Zelenszkij határozottabb fellépést ígért a korrupt beszerzések kérdésében.

A katonák élelmezéséről szóló szerződés 13 milliárd hrivnyáról (326 millió euró) szólt, ám a miniszter szerint a közbeszerzésen győztes cégek nem tesznek különbséget a frontvonal és a fronttól távolabb állomásozó csapatok között, ezért tűnhet magasnak az ellátmány ára. Reznikov szerint lejárató kampányt folytatnak ellene.

A Zelenszkijhez köthető Nép Szolgája párt parlamenti frakcióvezetője börtönbüntetést helyezett kilátásba a korrupt politikusoknak, ha már a hazaszeretet nem elegendő ok számukra, hogy az ország szorult helyzetét ne személyes nyerészkedésre használják – írja a Politico. A börtön elsősorban Lozinszkijt fenyegetheti, akit az UNKI szerint 400 ezer dollár kenőpénz átvétele közben kaptak el.

A katonák ellátásáról szolgáló botrányt kirobbantó Jurij Nikolov, a Nashi Groshi (Mi pénzünk) portál oknyomozó újságírója elmondta, úgy látja, hogy 

itt a lehetőség ismét megmutatni, hogy Ukrajna nem úgy működik, mint Oroszország

és ha valaki eurómilliókat akar a jelenlegi helyzetben ellopni, akkor meg kell állítani. Az újságíró szerint cikke időben érkezett, a vitatott szerződés után még nem fizettek. Az UNKI szerint az ügylet kapcsán már a cikkek megjelenése előtt is vizsgálódtak.

A szerződést a hadügyminisztérium olyan céggel kötötte, amely több volt minisztériumi vezetőhöz is köthető. Ennek ellenére Reznikov szerint Nikolov manipulatívan mutatta be értesüléseit, ám együttműködést ígért a törvényhozással és a hatóságokkal. A szerződés kiszivárogtatóját bűncselekménnyel vádolta a miniszter.

 

korrupció ellátmány Ukrajna Olekszij Reznikov
Kapcsolódó cikkek