Alejandra Guajardo a Miss Universe szépségversenyen bitcoinnak öltözve jelent meg a nemzeti ruhás bemutatón szerdán. A versenyt közvetítő bemondó fel is hívta a figyelmet a közép-amerikai ország fizetőeszközének történetére, emlékeztetve, hogy régen a kakaó töltötte be a pénz szerepét az országban, amit a colón követett, amely hivatalosan ugyan ma is törvényes fizetőeszköz, ám már nincs forgalomban, helyette az amerikai dollárt használja az ország jelentős része.

The 71st Miss Universe Competition - National Costume Show
NEW ORLEANS, LOUISIANA - JANUARY 11: Miss El Salvador, Alexjandra Guajardo Sada walks onstage during the 71st Miss Universe Competition National Costume show at New Orleans Morial Convention Center on January 11, 2023 in New Orleans, Louisiana. (Photo by Josh Brasted/Getty Images)
Fotó: Josh Brasted / Getty Images

A kriptók 2021-es szárnyalásakor az állam elnöke Nayib Bukele előbb bejelentette, hogy a bitcoint is hivatalos fizetőeszközzé teszi, majd ezt tettek is követték, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Mindenesetre ezzel 

2021 szeptemberében Salvador lett az első olyan ország, ahol a bitcoinnal az adónkat is kifizethetjük.

Noha az IMF, a Világbank és a salvadori lakosság is szkeptikusan fogadta a döntést, Bukele – aki az általa nyilvánosan bejelentett vásárlásokat követő oldal szerint már több mint 60 millió dollárt vesztett bitcoinon – hajthatatlannak bizonyult, és továbbra is a legnépszerűbb kriptopénz evangelistája maradt.

Salvador szerdán fogadta el a digitális értékpapírokról szóló törvényt, amely a tágabb kriptopiacot is szabályozná, valamint megnyitná az utat a már többször elhalasztott vulkánkötvények kibocsátása előtt. A tervek szerint egymilliárd dollár értékben dobnának piacra a kötvényekből, hogy a befolyt összegből bitcoint vásároljanak, valamint felépítsék a geotermikus energia hajtotta Bitcoin Cityt.

A Miss Universe végeredményére szombaton derül fény, kíváncsiak vagyunk, mennyire nyerte el a zsűri tetszését a szokatlan öltözék.