Közélet

Zelenszkij követelőzik: a tankok gyorsabb szállítását, vadászgépeket és nagy hatótávolságú rakétákat is akar

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij hálás a nyugati országoknak a fejlettebb harckocsikért, de kijelentette, hogy ezeket a fegyvereket sokkal gyorsabban kell Ukrajnába küldeni. Éjszakai beszédében azt is közölte, hogy a tankokkal együtt várják a nagy hatótávolságú rakétákat és a vadászrepülőket is.

A modern tankok gyorsabb szállítását, nagy hatótávolságú rakétákat és vadászrepülőgépeket vár a Nyugattól Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök egy éjszakai beszédében megköszönte a fejlett harckocsikat a nyugati országoknak, de tart attól, hogy a háború véget ér, mire azok megérkeznek. Az elnök beszéde az után hangzott el, hogy Németország és az Egyesült Államok is elszánta magát a Leopard 2 és az Abrams tankok átadására.

Ukrainian President attends the funeral of helicopter crash victims
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Oroszország felháborító provokációnak nevezte a nyugati országok ígéreteit, és közölte, hogy minden egyes tankok rommá fognak lőni, amint azok a frontra érkeznek – erről a BBC írt.

A fejlett fegyverek és a gyors szállítás mellett sem fogyott ki a követeléseiből Volodimir Zelenszkij. Az ukrán államfő a NATO-főtitkárának, Jens Stoltenbergnek azt mondta, hogy a szervezet és Ukrajna között magasabb szintre kell emelni a védelmi együttműködést.

A tankok megszerzése után vadászgépekre hajt Ukrajna

Kijev F-16-os vadászgépeket akar, azt mondja, „óriási” hatásuk lenne. Ukrajna csak ma szerzett tankokat a ramsteini találkozó után, a következő tanácskozás a jövő hónapban várható, de mint látható, már készítik elő a terepet az újabb igény remélt teljesüléséhez.

Zelenszkij azt is kijelentette, hogy 

egy olyan haderőt kell felépíteni Ukrajnában, hogy az ne csak arra legyen elég, hogy kiűzzék a területükről az oroszokat, hanem hogy az ellenségnek soha többé eszébe se jusson rátámadni Ukrajnára.

A tankok után az ukránok leghőbb vágyai a fejlett vadászgépek. Ezeket az eszközöket viszont a harckocsinál is nagyobb veszélynek tartja a legtöbb nyugati ország, mivel félő, hogy Kijev orosz föld ellen küldené őket. 

Olaf Scholz ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy vadászgépeket nem bocsátanak Ukrajna rendelkezésére.

A harckocsik érkezése fordulópontot jelenthet a háborúban. Az utóbbi hónapokban a front nagyjából megrekedt, a leghevesebb ütközetek hosszú ideje a kelet-ukrajnai, Donyeck térségben található Bahmut város környékén zajlanak. Az ukránok beásták magukat a területre, azonban az orosz erők a Wagner-csoport vezetésével egyre több környező települést foglalnak el, legutóbb a rendkívül értékes Szoledar város is elesett. A nyugati tankok viszont lehetővé tennék az ukránoknak, hogy ne csak védekezésre legyenek képesek, hanem offenzívát is indíthassanak. A lengyel miniszterelnök úgy véli, hogy a Leopard 2 és az Abrams tankok segítségével Ukrajna kiűzheti az oroszokat az annektált területekről.

 

Ukrajna Zelenszkij tankok
Kapcsolódó cikkek