Az oroszok blokkolták azokat a vasúti útvonalakat, amelyeken a nyugati fegyverek, lőszerek, valamint az utánpótlás eljuthat Ukrajnába – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium. A szaktárca arról nem közölt részleteket, hogy pontosan hol akadályozták meg a vasúti szállítást.

Fotó: AFP

Pénteken Oroszország ismét nagyszabású rakétaoffenzívát indított az ukrajnai infrastrukturális létesítmények ellen. Igor Konasenkov, a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője szombaton úgy tájékoztatott, hogy „minden megcélzott objektumot eltaláltak”. Hozzátette:

a hadiipart és Ukrajna közlekedési rendszerét ellátó energetikai infrastruktúrát semmisítették meg.

Oroszország korábban többször figyelmeztetett rá, hogy megsemmisít minden olyan fegyvert, amelyet a NATO-tagállamok szállítanak Ukrajnának. Az ukrán hatóságok pénteken arról számoltak be, hogy az energetikai létesítmények elleni tömeges rakéta- és dróntámadások miatt sok helyen nem volt áram. 

Az ukrán híradások szerint azonban a rakéták és a drónok többségét az ukrán légvédelem lelőtte.

Sőt, szombat délután Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka azt közölte, hogy az ukrán csapatok visszafoglalták a korábban elvesztett pozíciókat, és néhány területen megvették a lábukat a frontvonal mentén. Tájékoztatása szerint az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt tartja a Donyeck megyei Bahmut városát, és intézkedéseket tesz a város körüli arcvonal stabilizálására.

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma korábban, február 10-én jelentette be, hogy az orosz katonák valószínűleg elmenekültek és legalább 30, többségében ép páncélozott járművet elhagytak egyetlen incidens során, miután sikertelenül végződött egy támadásuk Vuhledar környékén. Ennek ellenére az angolok szerint a lassú orosz előrehaladás nem állt le.