Megnevezte Petro Nedzelszkij tartalékos ezredes és katonai szakértő azokat a feltételeket, amelyek mellett Ukrajna felszabadíthatja a Krímet – írja az Unian ukrán hírügynökség, amely az Obozrevatelyben megjelent interjúból idéz.

1171391410 26 July 2019, Russia, Kertsch: The Crimean bridge between Kerch on the Crimean peninsula and the Russian heartland, built under protest of Ukraine and the international community. In addition to the motorway, tracks will also be laid on a parallel bridge. The train service is scheduled to start at the end of the year. Sanctions and high prices, but also major projects and hope: five years after the annexation of the Crimea, Russia is expanding its power on the Black Sea peninsula. (to dpa-story: "Russian" life in Crimea) Photo: Ulf Mauder/dpa (Photo by Ulf Mauder/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Ulf Mauder / DPA picture alliance via Getty Images – Az Oroszország és a Krím közötti összeköttetést jelentő kercsi híd

Nagy hatótávolságú fegyverek kellenek a felszabadításhoz

A szakember azt mondta, ahhoz, hogy a félszigetet visszaadhassák Ukrajnának, meg kell semmisíteni a Krími hidat és a Fekete-tengeri flottát. „Ehhez pedig – hangsúlyozta – országunknak nagy hatótávolságú fegyvereket kell szereznie.” Kifejtette, hogy a híd lerombolása véget vet az oroszok minden logisztikai kapcsolatának a félszigettel, hiszen jelenleg ezen a hídon át jutnak el a felszerelések és eszközök Putyin hadseregéhez. (Mint az eseményeket folyamatosan követő Világgazdaság beszámolt róla, a Krímbe vezető kercsi hidat tavaly októberben már érte egy súlyos támadás, csakúgy, ahogy az orosz fekete-tengeri flottát.) 

A tiszt azzal érvel, hogy amennyiben a Nyugat 300 kilométeres vagy annál nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket biztosít Ukrajnának, az garancia lehet a fekete-tengeri flotta megsemmisülésére.

A Krím elcsatolásával kezdődött

Petro Nedzelszkij úgy fogalmazott, hogy országának minden kilátása megvan a Krím felszabadítására, csak fegyverekre van szüksége. Felidézte, hogy Oroszország 2014-ben erőszakkal magához csatolta az ukrán Krímet, a lépést egy meghamisított népszavazás előzte meg. Emiatt több ország szankciókat vezetett be az Oroszország ellen. A szakember arról is beszélt, hogy bár amerikai tisztviselők korábban azt mondták az NBC Newsnak, hogy Ukrajnának megvan a Krím visszafoglalásához szükséges katonai kapacitása, egyes tisztviselők attól tartanak, hogy ez nukleáris fegyverek bevetésére késztetheti Putyint.

Az orosz fél részéről a Krím Ukrajnához való visszacsatolásának lehetetlenségéről érkeznek vélemények, lapunk erről legutóbb ebben a cikkben számolt be.

Légiriadó Ukrajna egész területén

Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén – számol be az MTI a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése alapján, amely a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokat idéz. A légiriadóról helyi idő szerint 9 óra 5 perckor (magyar idő szerint 8 óra 5 perckor) érkeztek a jelentések. Először Kijevben hirdették ki. A légiriadó az ország teljes területére kiterjed. Legutóbb péntek reggel hirdettek légiriadót Ukrajna-szerte.