A Salamon-szigetek kitiltotta kikötőiből az amerikai hadihajókat – jelentette be az Amerikai Egyesült Államok canberrai nagykövetsége kedden. A diplomáciai képviselet tájékoztatása szerint augusztus 29-én kapták meg a hivatalos értesítést. A Salamon-szigetek a protokolleljárások átdolgozására hivatkozva függesztette fel a haditengerészeti látogatásokat.

In this handout image courtesy of the US Navy taken on August 27, 2021
Fotó: AFP

A Salamon-szigetek, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei között azóta feszült a viszony, hogy a szigetország májusban biztonsági megállapodást kötött Kínával.

A szerződés miatt több ország, köztük Ausztrália, Pápua Új-Guinea, Új-Zéland, a Fidzsi-szigetek, illetve az Egyesült Államok is aggodalmát fejezte ki.

A kormány ugyanakkor biztosította a térség országait, hogy nem lesz katonai bázis a területén.

Manasseh Sogavare Salamon-szigeteki miniszterelnök szóvivője korábban tagadta a tilalomról szóló híreket. Közölte, hogy a kormányfő kedd délután beszédet mond, hogy köszöntse az amerikai hadsereg Mercy nevű kórházhajóját, amely kéthetes misszióra érkezett a szigetországba hétfőn.

Az amerikai nagykövetség szerint a hajó azért köthetett ki Honiarában, mert még a tilalom bejelentése előtt megkapta az engedélyt.

Az amerikai parti őrség egyik üzemanyag-utántöltésre és ellátmányra szoruló hajója a múlt héten nem köthetett ki a Salamon-szigeteken, mert a honiarai kormány nem válaszolt kérelmére. 

A parti őrség tájékoztatása szerint az Oliver Henry nevű hajó az illegális halászatot monitorozta a térségben egy regionális halászati ügynökség kérésére.

Eladó a Konfliktus-szigetek, és az ausztrálok bánatára Kína veheti meg

Eladó egy magántulajdonban lévő szigetcsoport a Korall-tengeren, Canberrának nem kellett, és úgy néz ki, Kína veszi meg. Áll a bál Ausztráliában, sokan biztonsági kérdésnek tekintik a festői szépségű szigetek tulajdonoscseréjét.