Közélet

Egy teljes elit dandárt elveszthetett Oroszország Vuhledar ostrománál

Legalábbis az ukránok szerint sikerült felmorzsolniuk az orosz hadseregen belül is elitnek számító 155. haditengerészeti gyalogdandárt.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint szinte teljesen megsemmisítették az orosz hadsereg egyik legelitebb egységét, a 155. haditengerészeti gyalogdandárt, amely komoly veszteségeket szenvedett Vuhledar ostrománál. A várost hetek óta próbálják bevenni az oroszok, de egyelőre semmivel sem jutottak előrébb. 

Ukrainian serviceman of the first tank brigade Igor, 26, who has worked as a gunner for four years, rides on the T-64 Main Battle Tank near the frontline in the Donetsk region on February 4, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: AFP

A Politicio című lap úgy tudja, hogy a gyalogdandár nemcsak katonákat és felszerelést vesztett, de a tisztek többsége is elesett a harcokban. Sőt, igazából harc sem volt: a hadosztály a település megközelítése közben, a környező aknamezőkön szenvedte el a legnagyobb veszteséget. Erről az ukránok videókat is közzétettek. 

Az ukránok szerint az orosz hadsereg naponta 150 és 300 katonát veszít Vuhledarnál naponta, a gyalogdandárból pedig ötezren haltak meg, szenvedtek súlyos sérülést vagy estek fogságba. 

A hírek miatt már a Kreml-párti megmondóemberek is elbizonytalanodtak, hogy valóban képes-e a hadseregük arra az ellentámadásra, amelyet az elmúlt napokban beharangoztak. Ha ugyanis a legjobb egységeiket is ilyen könnyedén felőrlik az ukránok, akkor a többi fronton még kevesebb eséllyel támadhatnak. 

 

Szintén sokan kritizálják Oroszországban a hadvezetést is, hogy miért a legjobb egységeiket küldik frontális támadásba. Néhányan közülük hadbíróság elé állítanák a felelősöket. 

 

A kritizálók között van a szakadár katonai vezető, Igor Girkin is, aki nem először száll bele az orosz vezetésbe. Véleménye szerint a vuhledari fiaskóval gyakorlatilag véget is ért az orosz offenzíva a donyecki régióban. 

A 155. haditengerészeti gyalogdandárt a háború tavaly februári kitörése óta harmadszorra kell feltölteni: előbb tavasszal Bucsa környékén szenvedtek súlyos veszteségeket, aztán ősszel az ukrán ellentámadások során, most pedig Vuhledarnál morzsolták fel őket. 

 

orosz-ukrán háború dandár Vuhledar offenzíva
Kapcsolódó cikkek