Az olaszok, úgy tűnik, kevésbé veszik zokon a minden lében kanál Musk megjegyzéseit, mint keleti szomszédunk vezetői, akik azon háborodtak fel irgalmatlanul egy bő fél éve, hogy az autóguru béketerve szerint véglegesen át kellene engedniük Oroszországnak a Moszkva által 2014-ben elfoglalt Krím-félszigetet.

Shareholder Trial Against Tesla And Elon Musk Elon Musk, chief executive officer of Tesla Inc., departs court in San Francisco, California, US, on Tuesday, Jan. 24, 2023. Investors suing Tesla and Musk argue that his August 2018 tweets about taking Tesla private with funding secured were indisputably false and cost them billions of dollars by spurring wild swings in Tesla's stock price. Photographer: Marlena Sloss/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Persze itt nem állt meg a Tesla-vezér, aki úgy vélte, Ukrajnának le kellene mondania a NATO-ba és az Európai Unióba való belépésről is, mivel Vlagyimir Putyin orosz államfő mindkét lépést fenyegetésnek tartja országa szuverenitására.

Az ukránok a milliárdos elképzeléseit kapitulációs javaslatnak tekintették, hiszen Oroszország követeléseire hajazott. Kijev hevesen elutasította Musk javaslatát, miközben vezető politikusaik a durva kirohanásokkal sem spóroltak.

A szabadszájúságáról hírhedtté vált Andrij Melnyik, Ukrajna németországi nagykövete például F-betűs – a magyarban B-betűs – szavakkal jutalmazta Musk diplomáciai erőfeszítéseit, 

míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szimplán oroszbarátsággal vádolta meg.

A Tesla alapító-vezérigazgatója persze az éles hangú kritikák dacára is fenntartotta, hogy terve reális. Amint részletesen is kifejtette, meg kell akadályozni, hogy a konfliktus totális háborúvá eszkalálódjon, ami 

a nukleáris támadás lehetőségével és potenciálisan pusztító következményekkel járhat Ukrajnára és egyben az egész világra nézve is.

mindazonáltal nem az a fajta, aki lemondana geopolitikai vagy éppen makrogazdasági jellegű eszmefuttatásai posztolásáról, még ha verbális támadásokat kell is időnként elszenvednie kendőzetlen megjegyzéseiért.

Olaszország végveszélyben

Most éppen Olaszországgal kapcsolatban kongatta meg a vészharangot a techmogul, arra hívva fel követői figyelmét, hogy az ország lassan eltűnik a süllyesztőben, ha nem következik be gyökeres fordulat.

A milliárdos üzletember Andrea Stroppa olasz kiberbiztonsági kutató szintén a Twitteren megjelent – egyébként a hivatalos itáliai adatokból levont – aggasztó következtetései nyomán ragadott billentyűzetet.

Az olasz egészségügyi minisztérium becslése szerint az 58 millió olasz állampolgárból 14,1 millióan szenvednek krónikus betegségekben

– írta Stroppa január 27-én, egy demográfiai grafikonnal illusztrálva bejegyzését, amely arra is kitér, hogy a krónikus betegségek hogyan érintik az olasz lakosság különböző korcsoportjait.

„Az egyik legidősebb népességgel és az egyik legalacsonyabb születési rátával rendelkező Olaszországot a közegészségügy összeomlása, majd a kihalás fenyegeti” – fogalmazott.

Musk mindenben egyetértett Stroppa megállapításával, amit ki is posztolt a Twitteren.

Olaszország és persze sok más nemzet haldoklik

– kommentálta a milliárdos, és egy szomorú emojit is a posztjához biggyesztett.

 

Musk posztja vitát váltott ki a Twitteren

A bejegyzés nem maradt észrevétlen, sok tweetben például azt firtatták, mit lehet tenni, hogy a napfényes ország elkerülje a katasztrófa-forgatókönyvet, míg mások felszólították a felhasználókat, hogy vegyék komolyan a szomorú jövendölést. Musknak tehát sikerült céljának megfelelően vitát kiváltania, olyannyira, hogy egyesek visszadobták neki a labdát:

Van ötleted, hogyan lehetne ezt helyrehozni?

– kérdezte például az egyik twitterező.

A dél-afrikai születésű üzletember amúgy nem először fejezte ki aggodalmát Olaszország közelgő demográfiai összeomlásával kapcsolatban. Tavaly májusban is – ugyancsak Stroppa egyik bejegyzése nyomán – az olasz lakosság vészes fogyásával riogatott.

„Annak ellenére, hogy Itáliában jólétben élünk, a születési ráta egyre csökken” – írta Stroppa tavasszal, megállapítását egy olyan demográfiai trenddiagrammal illusztrálva, amely azt mutatja, hogy 1946 és 2019 között hogyan csökkent a születési ráta Olaszországban.

Olaszország teljesen kihal, ha ezek a trendek folytatódnak

– reagált Musk teljesen megdöbbenve.

Valóban meghökkentő, hogy 2020-ban Itália modernkori, 1861-es újraegyesítése óta a legalacsonyabb szintre, 

nagyjából 405 ezerre esett vissza a születések száma Olaszországban az Istat, vagyis az olasz statisztikai hivatal adatai szerint, pedig a risorgimento megvalósulásának évében még csupán 22,2 milliónyian laktak talján földön.

A 2020-as adat amúgy 15 192-vel múlta alul a 2019-es számot. A halálozások száma azonban – persze főként a koronavírus-járvány következtében – 746 ezer fölé emelkedett, a népesség pedig 59,3 millió főre csökkent.

Ráadásul ez volt zsinórban a 12. egymást követő év az olasz csizma területén, amely egyre kevesebb születést hozott.

A csökkenés 2021-ben is folytatódott a januártól szeptemberig rendelkezésre álló adatok szerint. Ez alatt az időszak alatt ugyanis 12 500-zal kevesebb születés történt, mint 2020 első kilenc hónapjában. Az egy nőre jutó gyermekek átlagos száma pedig 2020-ban 1,24 volt, ami a világ egyik legalacsonyabb termékenységi rátája.

Pattanásig feszült a helyzet Olaszországban – Anarchista tüntetők lepték el Róma és Milánó utcáit