Iránban rejtőzködhet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat de facto új vezére az ENSZ szerint – közölte kedden a The Guardian. A 62 éves Szaif al-Adelt már korábban is a néhai Ajmán az-Zaváhíri utódjának tartották. Zaváhíri tavaly nyáron halt meg egy amerikai dróncsapásban Kabulban. A korábbi vezető halála és utódjának politikai szempontból kényes tartózkodási helye – tekintettel Iránra és a tálibok vezette Afganisztánra – akadályozhatja meg az al-Kaidát abban, hogy bejelentse új vezérét az egyiptomi kommandósból lett iszlamista szélsőséges személyében.

US-ATTACKS-FBI WANTED TERRORISTS-AL-ADEL
Fotó: FBI

Az erről szóló jelentést hétfőn tette közzé az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet és al-Kaida elleni szankciói felügyeletével megbízott testülete a tagállamok hírszerzési információi alapján.

A tagállamok többségi véleménye szerint jelenleg Adel képviseli a folytonosságot az al-Kaida de facto vezetőjeként. Vezető szerepét azonban nem tehetik hivatalossá, mert az al-Kaida figyelembe veszi az afganisztáni tálibok aggályait, hogy ne ismerjék el Zaváhíri halálát Kabulban, valamint azt a tényt sem, hogy Adel az Iráni Iszlám Köztársaságban tartózkodik" – olvasható a dokumentumban.

Az afganisztáni tálibok kínos helyzetbe kerültek Zaváhíri halála miatt, ugyanis az Egyesült Államokkal 2020-ban aláírt dohai megállapodásban azt ígérték, hogy nem adnak menedéket az al-Kaida tagjainak. 

 

A jelentés szerint Zaváhíri jelenléte Kabul belvárosában bizonyította, hogy az al-Kaida és a tálibok között folytatódik az együttműködés.

 

Irán is következetesen tagadja, hogy támogatná az al-Kaidát, bár a terrorszervezet több magas rangú tagjáról is tudni, hogy családjával az Iszlám Köztársaságban kerestek menedéket a 2001-es afganisztáni amerikai beavatkozás hatására.

Adelt a nyugati tisztségviselők valódi veszélynek tartják, mert bizonyította szervezési tehetségét és elkötelezettségét, amelyekkel széles körben kivívta az iszlamisták tiszteletét. Karrierjét szélsőségesként az Egyiptomi Iszlám Dzsihád soraiban kezdte az 1980-as években. Az al-Kaida 1998-as nemzetközi terrorkampánya nyitányát kelet-afrikai amerikai nagykövetségek elleni merényletek fűződnek a nevéhez. Az amerikai igazságügyi minisztérium 10 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.