A NATO-tagjelölt Finnország megkezdi határkerítése építését Oroszországgal közös határán – jelentette be kedden a finn határőrség.

A finn parlament még júliusban jóváhagyott egy jogszabály-módosító javaslatot az ország határvédelmének bizonyos szakaszokon történő megerősítésére a csaknem 1300 kilométer hosszú közös határ mentén. 

Jari Tolppanen 
Fotó: AFP

A mintegy 200 kilométer hosszú és három méter magas akadályt a szervizutak megépítése után márciusban kezdik el felhúzni.

Az egészre mintegy 380 millió eurót szánnak. A három méter magas akadályt szögesdróttal látják el, egyes helyeken éjjellátó kamerákkal, lámpákkal és hangszórókkal lesz felszerelve. A határ mentén jelenleg egy egyszerű palánkkerítés fut végig.

Finnország tart az úgynevezett hibrid megtorló intézkedésektől, például attól, hogy Moszkva illegális migránsokkal akarja elárasztani a finn határt a politikai nyomásgyakorlási eszközeként.

Az ukrajnai orosz háború alapvetően megváltoztatta a biztonsági helyzetet, és a határkerítés célja a nagyszámú illegális határátlépés megakadályozása – mondta Jari Tolppanen finn dandártábornok novemberben az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva

Tavaly szeptemberben számos orosz állampolgár érkezett Finnországba, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást rendelt el. Finnország és Svédország májusban, az ukrajnai háború kezdete után három hónappal nyújtotta be NATO-csatlakozási kérelmét. Moszkva válaszul „messzeható következményekkel” fenyegetett.