Segítségkérő üzenetek százezrei árasztották el a közösségimédia-platformokat a hétfőn Törökországot és Szíriát megrázó hajnali földrengés után, és egy a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott térkép is segített a túlélők adatainak megosztásában  – írja a Euronews.

Turkish authorities arrest student for retweet The Twitter logo is seen in combination with a Turkish flag produced with an in camera multiple exposure. Turkish authorities have recently given house arrest to a student for retweeting a tweet deemed insulting to president Erdogan. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)
segélykérő üzenetek, twitter, törökország, szíria, földrengés
Fotó: Getty Images

Kérem, küldjenek segítséget, életben vagyunk, itt a címünk

– írták a túlélők, míg mások a romok alatt rekedt emberek nevében tettek közzé üzeneteket. A Statista online adatplatfom szerint 2022 januárjában 16,1 millióan használták a Twittert Törökországban.

Mire kora délután egy második erős földrengés érte ugyanazt a területet, török fejlesztők, programozók és online önkéntesek százai már a Discordon szerveződtek, hogy nyílt forráskódú projekteket hozzanak létre a közösségi médiaplatformok, például a Twitter és az Instagram adatainak felhasználásával.

A katasztrófavédelemnek nem szabadna ennyire a magánszektorra támaszkodnia, de a válságkezelés hiányosságai miatt az emberek kénytelenek voltak ezt tenni

– mondta Sedat Kapanoglu, Törökország egyik legismertebb programozója.

A tech önkéntesek létrehoztak egy katasztrófatérképet az Afetharita.com oldalon, amely mesterséges intelligencia segítségével felrajzolta a közösségi médiában közzétett segélykérések vizuális térképét.

A fejlesztők hangsúlyozták, hogy nem tudják, hány életet mentett meg a térkép, de a segítségével a mentőcsapatok megkapták a szükséges helyinformációkat.

A török kormány szerdai döntését, miszerint „dezinformációs aggályok” miatt ideiglenesen blokkolja a Twittert, hitetlenkedéssel fogadták a platform felhasználói, hiszen a földrengés áldozatai, akiknek a telefonjukra volt telepítve a Twitter, ott hallatták hangjukat. Kapanoglu szerint a Twitterről adatokat gyűjtő és összeállító szoftvereket is megzavarta a lépés.

Azoknak a segélyhívásai is átkerültek a Twitterre, akik egyébként nem használták az applikációt, és onnan váltak láthatóvá. Minden olyan mentési művelet, amely a Twitterre támaszkodott, szünetelt, amíg a platform blokkolva volt

– közölték a programozók.

Amint a térkép már nem lesz hasznos a keresési és mentési erőfeszítések számára, az adatokat átadják az illetékes intézményeknek, és eltávolítják a weboldalról. Az önkéntes fejlesztőkből álló csapat azonban szívesen élesíti készségeit, és folytatja a nyílt forráskódú projektek fejlesztését.

A céljuk az, hogy olyan rendszereket építsenek ki, amelyek bármilyen terhelés mellett elérhetők a civil szervezetek és az állami intézmények számára egy esetleges katasztrófa esetén.

A földrengés után 160 órával is találtak túlélőt

A földrengés halálos áldozatainak száma meghaladta a 30 ezret.