A kahramanmaras-i földrengés epicentrumából érkezett jelentések szerint a földrengés okozta pusztítás óta eltelt hat nap után még mindig találtak túlélőket. A nemzetközi szövetség (UWW) szombati beszámolója szerint kilenc török birkózó vesztette életét a földrengések következtében Kahramanmarasban.

10-year-old boy rescued from rubble 136 hours after earthquakes hit Hatay
Fotó: Anadolu Agency via AFP

„Egy ötéves szír kislányt emeltek ki a romok közül, élve. Egy órával később egy másik lányt húztak ki a romok közül, ő is életben volt. Ezek az öröm ritka pillanatai itt. Annyi mindent látott már ez a város, hogy szüksége van egy jó hírre, és ez egyben reményt ad a családoknak” – mondta Resul Serdar az Aljazeera hírportálnak.

Serdar hozzátette, hogy az elmúlt néhány órában több holttestet emeltek ki a romok alól ugyanazon a helyen. Az valószínűsítette, hogy ugyanabból a családból származnak. Elmondása szerint korábban beszélt egy nővel, aki arról számolt be, hogy már több mint 110 családtagját és barátait eltemette.

Az Al Jazeera munkatársa, Bernard Smith Antakyából arról számolt be, hogy a törökországi Hatay tartomány fővárosában a pusztítások elsöprő mértéke ellenére még mindig fel-felcsillan a remény.

„A rengések óta a 135. órában járunk, de még van remény. A 132. órában egy kisgyermeket, pár órával előtte pedig egy férfit és egy nőt mentettek ki élve. A túlélők keresése nem állt le” – mondta Smith. 

Közben érkezetek olyan hírek is, hogy az osztrák kutatócsoport ideiglenesen felfüggesztette a keresést az őket ért atorcitások miatt. Michael Bauer, az osztrák védelmi minisztérium szóvivője a Twitteren közölte, hogy az osztrák erők katasztrófaelhárítási egysége (AFDRU) készen áll a további mentési műveletekre, ha a munkakörnyezet biztonságossá válik. Miután a török handseregtől kaptak biztosítást, folytatták munkájukat. A helyzet tehát korántsem egyszerű, az emberek elkeseredettsége egyre nagyobb. 

A Világgazdaság korábban arról is beszámolt, hogy a magyar és a nemzetközi mentőcsapatok többsége szombaton elhagyja Törökországot, a Hunor azonban nincs közöttük – számolt be róla az M1 Híradó. A Hunor kutyás mentőegysége a helyszínen  marad, kitart, és a következő napokban is ellátja a felderítési, kutatási, valamint mentési feladatokat.

A mentést végzők helyzete korántsem egyszerű, sőt elképesztően veszélyes az omladozó épületek miatt. Ezt az alábbi felvétel is jól példázza.