A kiberbiztonsági szabályok felülvizsgálatát és egy új állami ügynökség felállítását tervezi az ausztrál kormány – vált ismertté hétfőn.

A tájékoztatás szerint az új ügynökség felügyeli majd az állami beruházásokat ezen a területen, továbbá koordinálja a hekkertámadásokra adott válaszlépéseket. Az intézkedés a kibertámadások tavaly óta tapasztalható növekedését követi. Idén egy egészségügyi biztosító és egy távközlési cég is tett bejelentést ilyen jogsértésekről.

Login,And,Password,,Cyber,Security,Concept,,Data,Protection,And,Secured
Fotó: Song_about_summer

Anthony Albanese miniszterelnök az iparági vezetőkkel és szakértőkkel tartott találkozón kijelentette: 

a jelenlegi kiberbiztonsági szabályok, kormányzati politikák és szabályozások egyszerűen nem érik el azt a szintet, amelyre szükségünk lenne. 

A kormány létrehozza a kiberbiztonsági koordinátor tisztséget, akit a belügyminisztériumon belül egy nemzeti iroda támogat, és akinek az lesz a feladata, hogy a kormányzati szervek együttműködjenek a kiberincidensek során. A koordinátor felügyeli majd a kormány kiberbiztonsággal kapcsolatos beruházási stratégiáit is, és segít a hekkertámadások esetén a válaszlépések irányításában.

A kormányzati lépéssel egy időben az ausztrál rendőrség fokozza erőfeszítéseit a külföldi beavatkozás elleni küzdelemben, és új kampányt indít a közösségek felvilágosítására – közölte hétfőn a szövetségi rendőrség. 

Az ausztrál szövetségi rendőrség és az Ausztrál Biztonsági Hírszerző Szervezet (ASIO) egyaránt arról számolt be, hogy az országban soha nem látott mértékű a kémkedés és a külföldi beavatkozás.

Stephen Nutt, a rendőrség különleges nyomozati parancsnoka szerint a külföldi beavatkozás súlyosan fenyegeti az ausztrál közösségek szuverenitását és biztonságát. 

A rendőrség képviselői különböző közösségekkel, csoportokkal és vallási vezetőkkel fognak találkozni, hogy segítsenek felvilágosítást adni arról, hogy mi a külföldi beavatkozás, hogyan nyilvánul meg, és hol kérhetnek segítséget az áldozatok.

A kampányt azután szervezik meg, hogy Mike Burgess, az ASIO főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy több nemzet kémkedéssel igyekszik előmozdítani érdekeit Ausztráliában.