Közélet

Orosz lobbicsoport európai politikusokat vesztegethetett meg, hogy szavazzanak a szankciók ellen

Egy Kremlhez köthető orosz lobbicsoport pénzt ajánlhatott fel európai uniós politikusoknak, hogy befolyásolhassa az európai döntéshozást – derült ki egy nemzetközi vizsgálatból. A nyomozást az Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) folytatta le észt, olasz, osztrák és orosz közreműködéssel. A jelentésük szerint a lobbisták 2014 óta fizethettek a politikusoknak, hogy legitimálják a Krím Oroszországhoz csatolását.

Egy, az Organised Crime and Corruption Reporting Project (Szervezett Bűnözés és Korrupció Jelentési Projekt – OCCRP) által elvégzett nyomozás szerint egy Oroszországhoz köthető lobbicsoport már 2014 óta vesztegetésekkel próbálja az orosz érdekek felé terelni az európai döntéshozást. Az észt, olasz, osztrák és orosz részvétellel készült kutatás szerint a lobbisták pénzt kínáltak európai uniós politikusoknak azért cserébe, hogy azok legitimálják a Krím megszállását, illetve később szavazzanak az annektálás miatt hozott szankciók ellen.

Businessman Putting Envelope Of Euros Into Jacket Pocket
Image depicting corporate greed and corruption
Fotó: Machine Headz

A Kijev Independent írta meg a jelentés alapján, hogy egy orosz parlamenti képviselő, Sargis Mirzakhanian 2007 és 2017 közötti levelezései szivárogtak ki. A levelek egy részében arról volt szó, hogy 

az orosz vezetés kiépített egy politikai elemzőkből, újságírókból, aktivistákból és tudományos körökből álló hálózatot, aminek az volt a feladata, hogy a Krím orosz megszállása után a Kreml érdekeinek megfelelő döntésre bírja rá az Európai Uniót.

 

Brüsszeli korrupciós botrány: forródróttal segítenék az illegális lobbizás kiirtását

EP-képviselők egy csoportja névtelen bejelentésekkel segítené a korrupcióellenes harcot.

Az OCCRP jelentése szerint a lobbisták kidolgozták az oroszbarát állásfoglalásokat, majd 

20 ezer eurót ajánlottak az uniós politikusoknak, 

hogy azokat terjesszék a törvényhozás elé. Emellett a sikeres szavazások 15 ezer euró bónuszt jelentettek az érintetteknek.

Mirzakhanian levelezéséből az is kiderült, hogy a lobbicsoport dolgozta ki azt a dokumentumot, ami alapján 2016-ban az olaszországi venetói helyi tanács elfogadta a Krím orosz annektálását elismerő és az Oroszországgal szembeni szankciók megszüntetését szorgalmazó indítványt. Veneto példáját Liguria és Lombardia régió tanácsai követték, majd később Ciprus is elfogadott egy hasonló határozatot.

Az OCCRP arról is beszámolt, hogy a lobbicsoport német, lengyel, osztrák, olasz és cseh politikusok számára utazásokat szervezett a Krím-félszigetre, úgy, hogy minden kiadásukat fizették.

 

lobbi vesztegetés korrupció
Kapcsolódó cikkek