Közélet

Egységfrontban a politikusok: Ukrajnát éltetik Európa vezetői

Sorra szólalnak meg Európa vezető politikusai az ukrajnai háború első évfordulójának alkalmából.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdte a sort, de utána sorra szólalnak meg Európa vezető politikusai azzal kapcsolatban, hogy ma egy éve támadta meg Oroszország Ukrajnát. Az ukrán elnök pénteken ígéretet tett arra, hogy országa 2023-ban győzelmet arat, miközben ő és más ukránok pénteken az orosz támadás első, komor évfordulójára emlékeztek, amelyet Zelenszkij „életünk leghosszabb napjának” nevezett.

Volodymyr Oleksandrovych Zelenskyy the President of Ukraine (C) as seen with Charles Michel president of the EUCO (R) and Ursula von der Leyen President of the European Commission (L) united holding their hands together and smiling following the end of the joint press conference with statements, talking and answering questions from journalists from international media, after the meeting with the European Leaders heads of states. All three of them chanted ''Slava Ukraini'' translated as Glory to Ukraine, the national Ukrainian salute known as symbol of Ukrainian sovereignty and resistance to foreign aggression. Ukrainian President Zelenskiy attends the EU Leaders Summit, the European Council at the headquarters in Brussels. Zelensky pleads to the allies to deliver combat fighter jet planes to Ukraine. His presence in Brussels was followed after a short trip in London and Paris. Brussels,  Belgium on February 9, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Fotó: Nicolas Economou / AFP

Túléltük a teljes körű háború első napját. Nem tudtuk, mit hoz a holnap, de világosan megértettük, hogy minden holnapért harcolni kell

– mondta a politikus a Twitteren közzétett videóüzenetében. Kijelentette, az ukránok „legyőzhetetlennek” bizonyultak „a fájdalom, a bánat, a hit és az egység évében”. Hozzátette, tudjuk, hogy „2023 a győzelmünk éve lesz”. Oroszország Ukrajna elleni háborúját nem a megtámadott ország önvédelmét segítő fegyverszállítások hosszabbítják meg – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken.

A kormányfő az orosz támadás elindításának évfordulójára közzétett videóüzenetében kiemelte, hogy hazája szilárdan Ukrajna mellett áll, méghozzá „ma és a jövőben is”, a háborút pedig „nem a fegyverszállításaink hosszabbítják meg”. „Éppen ellenkezőleg, minél hamarabb belátja Oroszország elnöke, hogy nem éri el imperialista céljait, annál nagyobb az esély a háború mielőbbi befejezésére” – jelentette ki. A vérontás befejezésének lehetősége Vlagyimir Putyin orosz elnök kezében van, „ő vethet véget ennek a háborúnak” – mondta Olaf Scholz.

Ukrajna a szabadságért, a demokráciáért és az Európai Unióban elfoglalt helyéért harcol – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ukrajnai háború kezdetének első évfordulóján pénteken. Ursula von der Leyen a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében hangsúlyozta, egy éve tart Oroszország „brutális agressziója”, és egy éves a hősies ukrán ellenállás, ahogy egy éve töretlen az európai szolidaritás Ukrajna mellett.

Az Ukrajna mellet áll mindaddig, ameddig csak szükséges. Éljen Ukrajna! Éljen Európa!

– jelentette ki az uniós bizottság elnöke.

A szabad és független Ukrajna szabad és független Európát jelent, Ukrajna győzni fog – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke az Ukrajnai háború kezdetének első évfordulóján pénteken.

Charles Michel a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében hangsúlyozta, „sötét évforduló a mai” Ukrajna, Európa és az egész világ számára. Oroszország egy éve háborúzik Ukrajna ellen, Ukrajna pedig egy éven át bátran állt ellen az orosz agressziónak – mondta. Európa az Ukránok oldalán áll és támogatja az országot mindaddig, amíg arra szükség van, ugyanis – mint fogalmazott – „sosem fogunk elfogadni olyan világrendet, amelyet brutális erő irányít”.

 

orosz-ukrán háború Leyen Zelenszkij évforduló
Kapcsolódó cikkek