Közélet

Pénzbüntetést kapott egy orosz blogger, mert kiírta az internetre, hogy Zelenszkijjel álmodott

Ivan Losevnek már sokadjára gyűlik meg a baja Vlagyimir Putyin új törvényeivel, édesanyját is megbüntették már, mert „rossz cikket” lájkolt.

Ismét bíróság elé állítottak Oroszországban egy bloggert, mert állítólag hiteltelenítette az orosz hadsereget több bejegyzésével is. A csitai Ivan Losev legnagyobb bűne az volt ezúttal, hogy beszámolt a decemberi bírósági ítéletéről. 

Fotó: AFP

Akkor Losevet egy közösségi médiában írt posztja miatt vitték bíróságra, a fiatal férfi arról írt, hogy az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel álmodott az éjjel, mégpedig azt, hogy őt besorozták az orosz seregbe, a táborukba pedig Zelenszkij betört a katonái élén és elfoglalta a helyőrséget, Losev pedig álmában éljenezte az ukrán elnököt. Na ezt lehet hogy nem kellett volna, mert azonnal be is idézték a poszt miatt, végül 30 ezer rubelre (155 ezer forintra) büntették. 

Losev itt már érezhette volna, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly életbe léptetett új törvényei arra valók, hogy elhallgattassák a hozzá hasonlókat, ám ő folytatta, és a BBC orosz kiadásának egy interjúban felidézte a decemberi álmát és az ítéletet is. Most ezt hozták fel ellene, ami miatt újabb, immár 70 ezer rubeles (361 ezer forintos) büntetést kapott. 

Múlt héten pedig édesanyja, Nelli Loseva is bíróság elé került, mert egy olyan posztot lájkolt, amelyben elítélték az ukrajnai inváziót. Ez a bíróság szerint szintén veszélyesen árt az orosz hadsereg megítélésének. 

A The Moscow Times cikke szerint Oroszországban eddig 5600 hasonló esetben indult vizsgálat, azt nem tudni, hogy ezek közül pontosan mennyi zárult büntetéssel. Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt: egy ukrajnai születésű, de Franciaországban élő orosz újságírónő, Veronika Belocerkovszkaja távollétében kapott kilencéves börtönbüntetést azért, mert az orosz narratívával ellentétes véleményt osztott meg az Instagramon. 

 

Putyin Zelenszkij törvény blogger Orosz bíróság büntetés
Kapcsolódó cikkek